В Топорівцях у яму закопали козацькі хрести, які бачив творець 'першої європейської конституції України' гетьман Пилип Орлик

В Топорівцях у яму закопали козацькі хрести, які бачив творець "першої європейської конституції України" гетьман Пилип Орлик

08.06.2013, 17:25

Як відомо, в селі Топорівці є старовинна Іллінська церква 16-го століття. Навкруг церкви був цвинтар. У 1960-х роках тодішньою владою були зібрані всі надмогильні пам’ятні хрести і перевезені на теперішній сільський цвинтар. Років 50 хрести були складені біля паркана. А в цьому році до Великодня робили впорядкування на цвинтарі, викопали яму і захоронили хрести.

Я дізнався, що це таке там робиться, побачив у ямі на самому верху хрест, який мене як дослідника історії нашого села зацікавив. Я його витягнув з ями і перевіз біля церкви.

На ньому вказані роки 7156/1648.

Може, істориків зацікавить цей кам’яний свідок минувшини. Прошу допомогти описати історичну ситуацію, в якій ці хрести поставлені; людям якого суспільного стану такі хрести ставили.

Також у яму закопали козацькі хрести.

 Петро ГЕЛИЧ, газета «Відродження» м.Чернівці, № 23 за 6 червня 2013 року

Телефон автора є в редакції BukNews

Коментар редакції: Влітку 2010 р. виповнилося 450 років з дня заснування Свято-Іллінської церкви у с.Топорівці Новоселицького району, яка належить до пам’яток державного значення. За свідченнями місцевих краєзнавців, у цій церкві молився Пилип Орлик, а у роки Першої світової війни отримував нагороду Василь Чапаєв.  Свято-Іллінська церква є пам’яткою архітектури 1560 року. Розпочав її будувати Дмитро Барновський, а закінчив – його син Мирон Барновський, воєвода Молдавський, який мав у Топорівцях родинний маєток. До сьогодні місцеві мешканці зберегли ключ, яким вперше відімкнули двері храму. Церква,товщина кам’яних стін якої становить 1,35 метра, певний час виконувала оборонну функцію. Храм повноцінно діяв до 1914 року, коли у селі було збудовано нову церкву. Коли звели нову святиню, у старій Іллінській церкві спеціально освятили воду, яку окропили нову храмову споруду, яку назвали також у честь пророка Іллі. З того часу до старої церкви заходять лише кілька разів на рік, але навіть за радянського часу знищити храм місцеві мешканці не дозволили. Відреставрували церкву вже за часів незалежності України. З 1999 року це діюча православна церква Київського патріархату, де у всі святкові дні та неділі правлять богослужіння. (За матеріалами ZIK).

 

1