В сусідніх з Буковиною областях сесії місцевих рад приймають сміливіші рішення з мовного питання

В сусідніх з Буковиною областях сесії місцевих рад приймають сміливіші рішення з мовного питання

31.08.2012, 22:20

30 серпня на черговій сесії Чернівецької міської ради прийнято зміни до чинного регламенту, згідно з якими "мовою роботи, діловодства і документації ради є державна мова - українська мова; акти ради приймаються та офіційно публікуються лише державною мовою; засідання ради, постійних та тимчасових комісій, днів депутата, погоджувальної ради ведуться державною мовою - українською мовою".

Окрім того, промовець (доповідач), який не володіє українською мовою, може виступати іншою мовою лише із обов’язковим забезпеченням перекладу його виступу українською мовою. Про свій намір виступати іншою мовою промовець завчасно (до початку засідання) повідомляє головуючого на засіданні.
Відділ інформації, зв’язків з громадськістю та міжнародних відносин міської ради на засіданні невідкладно забезпечує переклад виступу промовця (доповідача) українською мовою.

Нагадаємо, що в Чернівцях згідно останнього перепису населення проживає українців — близько 80 %, росіян — до 12 %, румун — до 5 %, молдован — до 2 %, поляків, євреїв, білорусів — до 1 %. Тобто, росіяни, згідно закону про мови можуть претендувати на статус російської мови як регіональної.
Варто зауважити, що закон має вищу юридичну силу од рішення міської ради.

В інших ж західних областях (Львівській, Тернопільській, Іван-Франківській) сесії місцевих рад приймають більш сміливі рішення. Вони не визнають дію закону на своїй території, вони приймають програми щодо розвитку української мови, вони звертаються до Конституційного суду України з проханням офіційного тлумачення норм закону тощо. Та на Буковині депутати, незважаючи на спроби опозиції, так і не спромоглися на сесії Чернівецької обласної ради прийняти хоча б звернення-обурення щодо цього мовного закону.

Джерело: chas.cv.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Назар Горук: Якщо б секретар Чернівецької міськради вболівав за українську мову, відповідна заява була б прийнята ще місяць тому

Заява секретаря Чернівецької міської ради «регіонала» Віталія Михайлішина щодо прийняття та публікації рішень сесії міськради виключно українською мовою є всього лише передвиборчим популізмом. На цьому наголосив керівник виборчого штабу Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Чернівецькій області Назар Горук.

За його словами, заява Михайлішина здійснена вимушено, під тиском громади, з розрахунком отримати підтримку україномовних чернівчан. «Всі ми чудово розуміємо, що якщо б секретар міської ради справді вболівав за долю української мови, то під час попередньої сесії, коли опозиційні сили пропонували ухвалити звернення до Президента з вимогою ветувати «мовний» закон, Віталій Михайлішин підтримав би таке звернення. Натомість секретар міської ради та провладні депутати проігнорували ініціативу опозиціонерів», - зазначив Назар Горук.

Він додав, що запізнілі заяви щодо мовного питання є лише кволою спробою здобути хоч якусь підтримку в переважно україномовних Чернівцях з боку представників Партії регіонів.
«Провладна партія вже продемонструвала і в Чернівецькій обласні раді, і в Чернівецькій міській раді своє справжнє ставлення до української мови. Тепер жодна заява не може бути виправданням для тих, хто не захотів чи не насмілився виступити проти знищення української мови в Україні», - підкреслив Назар Горук.

avatar

Назар Горук

31 серпня 2012 18:20