В Сторожинецькому лісовому коледжі протестували проти призначення т.в.о. директором Петра Брижака

В Сторожинецькому лісовому коледжі протестували проти призначення т.в.о. директором Петра Брижака

02.09.2015, 01:43

Сьогодні, 1 вересня, в Сторожинецькому лісовому коледжі пройшла акція протесту проти призначення на посаду т.в.о. директора Петра Брижака.

До навчального закладу навідалися представники Чернівецького Автомайдану на чолі з Олексієм Коломійцем, представники партійної організації “Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” на чолі з головою Чернівецької обласної партійної організації Іваном Мунтяном, представники Чернівецької обласної організації “Майдан”на чолі з головою виконкому Юрієм Скорейком та громадські активісти як з Чернівців, так і з Сторожинця.

3

2

1

Як повідомляє прес-служба обласного осередку партії, Іван Мунтян привітав колектив і студентів коледжу з початком нового навчального року, побажав їм міцного здоров’я, спокійного навчального процесу і миру. З повагою ставлячись до навчального процесу, гість зустрівся з новопризначеним керівником навчального закладу в його кабінеті. 

Досить емоційна розмова в присутності представників педагогічного колективу відбулася в кабінеті директора Лісового коледжу. Громадські активісти вимагали негайного звільнення Петра Брижака з посади т.в.о. директора коледжу, мотивуючи це його минулою політичною приналежністю та його діями в той час, коли він знаходився на посаді голови Сторожинецької районної ради та Сторожинецької РДА. В свою чергу Петро Брижак пояснював, що його призначили згідно наказу Міністерства освіти та зазначав, що педагогічний колектив не був проти.

 «Як може керувати цим колективом людина, за влади якої в районі на студентів цього закладу чинили тиск за участь у Євромайдані? Який приклад подаватиме керівник, який виступав проти української мови та проти відставки В.Януковича? Як можете ви і далі бути у владі, якщо саме за вашої влади країна розкрадена і знищена, якщо саме ви призвели до того, що маємо сьогодні? – питав Іван Мунтян колишнього «регіонала». – Ваша тодішня позиція призвела до сьогоднішнього результату. Вважаю всіх таких, як ви, особисто причетними до розрухи, яку маємо сьогодні. Ви не маєте морального права бути і при владі, і тим паче – в освіті. Послухайте священика, який пройшов Майдан і сьогодні виступав у коледжі, майте повагу до громади – відмовтеся від цієї посади, ви  ї не гідний».

Як відомо, днями влада без погодження з громадою призначила депутата районної ради (від Партії регіонів), екс-голову райради (за квотою ПР), колишнього керівника районного виборчого штабу кандидата в президенти В.Януковича, екс-голову РДА, екс-члена медведчуківської СДПУ(о), Петра Брижака. Іван Мунтян у розмові з Петром Брижаком закликав його адекватно оцінити ситуацію, мати повагу до громади, яку це призначення ображає, і  відмовитися від керівництва коледжем.

 

5

8

На захист нинішнього т.в.о. директора виступили частина представників педагогічного колективу, що викликало значну суперечку. Отець Іван Гопко, який був присутній на святковій лінійці, присвячений Дню Знань в Лісовому коледжі, також завітав до кабінету директора і висловив свою позицію щодо цих подій.

6

7

Пропонуємо вашій увазі відеозапис акції:

 

 Джерело: http://storozhynets.info/

1


КОМЕНТАРІ (2)

Просто міністр освіти має безграмотну команду або його підставили.

Відповідно ч. 2 ст. 15 до Закону України "Про вищу освіту", засновник/власник має право, крім іншого, тільки звільнити керівника навчального закладу та зобовязаний укласти контракт з вибраним керівником. І тільки, якщо це новостворений навчальний заклад то міністр мав право призначити виконувача отовязки керівника цього закладу (ч. 4 ст. 42 ЗУ "Про вищу освіту"). Таке призначення (Брижака) суперечить чинному законодавству, тому міністр передумав. Можливо і є корупційна складова у цьому призначенні.

Щодо дій авто майдану та БЮТ, то законом не заборонено протестувати проти протизаконних дій влади. Щодо дескридитації ідей Євро майдану, то незаконне призначення Бриджака і є дискредитація. Щодо ідеї «відправити цей папір» (цитата з відео з коледжу), то його потрібно було відправити в інше місце.

В Кримінальному кодексі для такого призначення на посаду є ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) та ст. 366 (Службове підроблення). 

avatar

Michael

05 вересня 2015 20:29

ЦЕ НЕ ПОЛІТИКА, ЦЕ БЕЗЗАКОННЯ

Міністерство освіти і науки України оголосило конкурс на зайняття посади директора Державного вищого навчального закладу – Сторожинецький лісовий коледж та вимоги до осіб які можуть претендувати на цю посаду. Однак Міністерство у вимогах до кандидатів на посаду директора коледжу ігнорує вимоги статуту  Сторожинецького лісового коледжу.

Статут це установчий документ, на основі якого діє підприємство. Статут Сторожинецького лісового коледжу було прийнято на загальних зборах трудового колективу 05.01.2012 р. та затверджено першим заступником Міністра освіти Є.М. Сулімою та є документом, який регламентує діяльність Сторожинецького лісового коледжу. Відповідно до п. 4.3. Статуту директор коледжу повинен мати «відповідну освіту, відповідну підготовку та стаж педагогічної роботи у вищих навчальних закладах відповідного профілю не менший, ніж п’ять років». Профіль Сторожинецького лісового коледжу – лісове господарство. Отже, допуск осіб до конкурсу на посаду директора коледжу та сам директор повинні мати стаж педагогічної роботи 10 років, з них не менше п’яти років у ВНЗ за профілем навчання - лісове господарство.

Відповідно до Постанови КМУ від 5 грудня 2014 р. за № 726«Методичні рекомендації щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника вищого навчального закладу», керівник обирається за конкурсом на заміщення посади керівника шляхом таємного голосування строком на п’ять років відповідно до Закону України “Про вищу освіту”, статуту вищого навчального закладу та з урахуванням цих Методичних рекомендацій (п. 2 Постанови).

 Міністерство освіти і науки України не тільки призначило всупереч закону т.в.о. директора Сторожинецького лісового коледжу, але і ігнорує Статут коледжу і постанови КМУ, що призведе до нелигітимності обраного керівника.

avatar

Michael

05 вересня 2015 20:34