В пошуках Папієва або Нардеп від Опозиційного блоку Папієв на межі «доторканості»

В пошуках Папієва або Нардеп від Опозиційного блоку Папієв на межі «доторканості»

13.03.2015, 00:25

Минулого тижня прокурор Чернівецької області Микола Якимчук заявив, що розслідування провадження проти колишнього голови Чернівецької ОДА, а нині народного депутата від Опозиційного блоку Михайла Папієва завершено. Справу передали в Генпрокуратуру і чекають, поки та домагатиметься через парламент зняття з депутата недоторканності. Інкримінують Папієву перешкоджання здійсненню виборчого права. Та історія з цим кримінальним провадженням має свій початок ще в минулому році, але кінця наразі й не видно. Тому нагадаємо передісторію та факти не тільки перешкоджання здійснення виборчого права, а й зловживання службовим становищем.

2012 рік. Кінець літа. Голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв їздить селами Чернівецької області з робочими візитами. Їздить разом з кандидатами в народні депутати від Партії регіонів. Розповідає людям прості істини: буде порозуміння – буде газ, а не буде – не буде газу. Від села до села слово газ змінюється на ремонт, на дорогу чи школу. Люди слухають голову ОДА, кивають, піддакують, голосують, аби було розуміння (газ, ремонт, школа).

Я намагалась дізнатись в голови Національного агентства України з питань державної служби В’ячеслава Толкованова, чому це голова адміністрації під час робочих візитів агітує. Той, уважно вислуховує мене і робить круглі очі (мовляв, як це? При тому, що відео з агітацією Папієва транслювалось на центральних каналах країни), каже писати звернення. На звернення я отримую відповідь «про особу, схожу на Папієва», яка щось там говорить. Звичайно, ніхто ніяких дій не вживає, нікого не карає. Папієв рушає від села до села, від розуміння до розуміння. Навіть співаки просять розуміння для кандидатів від Партії регіонів.

Завдяки плідній та невтомній роботі голови ОДА Михайла Папієва, голів районних держадміністрацій, восени 2012 року народними депутати України стають тодішній директор «Чернівцігаз» Геннадій Федоряк та родич Папієва Артем Семенюк. Пізніше ці депутати вносять особистий вклад у розвиток подій на Майдані, голосуючи за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Про «плідну» та «невтомну» роботу керівництва Чернівецької області та районів знаю з документів, які після Майдану знаходять в офісі Партії регіонів. Разом з активістами чернівецької ОПОРи опрацьовую тисячі документів, в тому числі ті, які стосуються виборів 2012 року. Окрім того, що за документами чи не всі голови РДА очолюють тогочасні штаби висуванців Партії регіонів та самої партії, так їх роботі ще й дається оцінка – як справились, як налагодили роботу з виборцями тощо.

Знаходжу там табелі Чернівецького обласного виборчого штабу Партії регіонів. Згідно з ними тодішній голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв з липня 2012 року працює керівником регіональної виборчої кампанії, так само як і голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру – керівником регіонально виборчого штабу. Вони працюють по 8 годин на день 6 днів на тиждень. Зважаючи на те, що відпустки ніхто не бере, можна припустити, що посадовці або нароблять собі двійників, або працюють в нічний час, або порушують чинне законодавство. І це йде в розріз зі словами Михайла Папієва, який 6 серпня 2012 року, згідно зі знайденими документами, будучи керівником регіональної виборчої кампанії, каже наступне: «Учасники виборчого процесу, які займають посади в органах влади, можуть займатися виборами лише у неробочий час, у вихідні дні, або ж брати відпустки на цей період. Неприйнятно поєднувати державну службу з участю у виборчій кампанії». Окрім цьоговиявляємо ряд інших порушень. Численні порушення фіксують спостерігачі ОПОРИ, повідомляють місцевим ЗМІ, – про це не можуть не знати правоохоронці. Одначе, ні в 2012 році, ні в 2013 році ніякої реакції з боку прокуратури чи міліції не фіксується.

Аби актуалізувати питання порушень під час виборів 2012 року активісти ОПОРИ 25 лютого 2014 року звертаються до прокуратури Чернівецької області з вимогою розслідувати факти порушення виборчого законодавства за фактами, зафіксованими спостерігачами ОПОРИ та журналістами під час виборчої кампанії 2012 року. 20 березня 2014 року прокуратура області повідомляє про те, що зареєстровано два кримінальні провадження. Одне з них розслідується безпосередньо прокуратурою Чернівецької області – за фактом зловживання службових осіб Чернівецької ОДА під час проведення виборів народних депутатів України в 2012 році (ч.1 ст.364 КК України). Інше кримінальне провадження щодо зловживань під час виборів 2012 року в межах компетенції скеровано для розслідування в органи внутрішніх справ.

14 квітня 2014 року Михайла Папієва нарешті викликають до прокуратури дати показання. Тоді він каже журналістам наступне:

Півтора року пройшло і зараз згадали й почали провадження. Я в цьому вбачаю політичне переслідування, і сподіваюся, що своїми доказами доведу свою позицію, свою невинуватість, що я завжди діяв і вчиняв усе відповідно до закону.

І наголошує на невинуватості і на тому, що провини своєї не визнає.

Певно, йому тоді вірять прокурори, бо тільки 2 жовтня 2014 року прокурор області Павло Ванзуряк заявляє про можливість оголошення Михайла Папієва в розшук.

- Дійсно таке кримінальне провадження було зареєстроване, коли до нас було звернення від ОПОРИ та інших громадських організацій щодо зловживань під час проведення виборів в 2012 році, – каже прокурор Павло Ванзуряк. Тобто порушення виборчого законодавства, яке полягало в проведенні незаконної агітації за деяких кандидатів в народні депутати. Скажу без прізвищ, бо вироку суду немає. По цій справі винесено підозру колишній посадовій особі. У зв’язку з його неявкою і відсутністю за місцем проживання ця підозра скерована поштою, так як того вимагає Кримінально-процесуальний кодекс, за місцем реєстрації цієї особи в місто Київ. При надходженні інформації про вручення чи невручення (підозри), відповідно ми будемо приймати рішення чи про оголошення в розшук, чи про повторний виклик в прокуратуру.

Ці слова звучать досить категорично. Звучать вони за два тижні до нових позачергових парламентських виборів. Отож прокуратура шукає Михайла Папієва, який балотується за списками Опозиційного блоку під номером 22. Як мінімум, його можна знайти під час партійного з’їзду, або ж біля Центральної виборчої комісії, коли той несе документи на реєстрацію. Не знаходять. Не шукають?

28 жовтня 2014 року Михайло Папієв втрапляє до парламенту і вже за місяць приймає присягу народного депутата.

4 грудня 2014 року одним з перших депутатських запитів іншого народного депутата Максима Бурбака виявляється запит до Генеральної прокуратури та МВС, аби ті взяли під особистий контроль розслідування справ щодо Михайла Папієва і притягнули винних осіб до кримінальної відповідальності.

Але знову тиша. Тільки 5 березня 2015 року новопризначений прокурор Чернівецької області Микола Якимчук виходить до ЗМІ із заявою, що досудове розслідування провадження щодо Папієва завершено. За процедурою документи направляються до Генеральної прокуратури і та має звернутись до Верховної Ради України, аби Михайло Папієв став нарешті «доторканим». Прокурор також стверджує, що «за результатами проведення досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які дають підстави стверджувати про наявність в діях колишнього голови Чернівецької ОДА ознак злочину, а саме: перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права, поєднаному з примушуванням, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища». Не зловживання, правда, як спершу кваліфікують. Але теж кримінальна стаття.

Я всі ці дні щиро хочу поговорити з Михайлом Папієвим. По-журналістськи так. Запитати, що він думає з приводу можливого арешту, чи він вже, часом, не склав компанію Дмитру Фірташу в Австрії, де в його компанію помічають Папієва минулого тижня.

Але у відповідь чую не гудки, а таке:

«Вдруг как в сказке скрипнула дверь,
Все мне ясно стало теперь,
Столько лет я спорил с судьбой
Ради этой встречи с тобой.
Мёрз я где-то, плыл за моря,
Знаю, это было не зря,
Всё на свете было не зря,
Не напрасно было».

Так. Саме такий рінгтон на телефоні у народного депутата, якого вже півроку шукає прокуратура. І якось хочеться вірити, що «не напрасно было».

в пошуках Папієва
Надія Вірна

Джерело: http://corruptua.org/2015/03/v-poshukah-papiyeva-abo-nardep-vid-opozitsiynogo-bloku-papiyev-na-mezhi-dotorkanosti/

1


КОМЕНТАРІ (5)

Довыебывался?   Теперь  посадят!  Или  придется  стреляться,  как  ему  подобник.

avatar

Таня

13 березня 2015 10:14

Добрі бомбони мабудьдають надійці, ще не встигла з чну довести справу до кінця вже за папіка взялася, далеко піде

avatar

петро

14 березня 2015 23:32

Добрі бомбони мабудьдають надійці, ще не встигла з чну довести справу до кінця вже за папіка взялася, далеко піде

avatar

петро

14 березня 2015 23:32

Добрі бомбони мабудьдають надійці, ще не встигла з чну довести справу до кінця вже за папіка взялася, далеко піде

avatar

петро

14 березня 2015 23:32

Добрі бомбони мабудьдають надійці, ще не встигла з чну довести справу до кінця вже за папіка взялася, далеко піде

avatar

петро

14 березня 2015 23:32