В першому півріччі 2016 року більше 30% будівництв велись з порушеннями містобудівного законодавства

В першому півріччі 2016 року більше 30% будівництв велись з порушеннями містобудівного законодавства

14.07.2016, 17:12

В першому півріччі 2016 року Держархбудінспекція провела 11,6 тис. перевірок об’єктів будівництва та виявила 3,8 тис. порушень містобудівного законодавства.

Тобто більше 30% будівництв в першому півріччі велися з порушеннями. За результатами перевірок накладено штрафних санкцій на загальну суму 120,1 млн. грн.

В рамках державного архітектурно-будівельного нагляду в січні-червні 2016 року здійснено 252 перевірки установ містобудування та архітектури при органах місцевого самоврядування. 

За результатами перевірок виявлено 181 порушення містобудівного законодавства, видано 159 приписів на усунення порушень, зупинено дію та скасовано 574 містобудівних документів (містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, будівельні паспорти, паспорти прив’язки тимчасових споруд).

Про це повідомляє прес-служба ДАБІ України

ДОВІДКОВО:

У Чернівцях вперше забудовнику скасували містобудівні умови та обмеження

13 липня, 2016 15:48 Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на вул.Полтавській, 1,які видані МПП «Будівельник», скасовано 12 липня рішенням виконавчого комітету. Таке рішення прийнято вперше за рекомендацією робочої групи, створеної розпорядженням міського голови для вивчення законності будівництва багатоквартирного житлового будинку з підземними паркінгами на зазначеній земельній ділянці.

МПП «Будівельник» на земельній ділянці площею 0,1445 га, що на вул. Полтавській,1, мав намір збудувати два зблокованих трьохповерхових будинки з мансардним поверхом з граничною висотою будівель до 15 м, вбудовано-прибудованими паркінгами, двором з дитячим майданчиком та зоною відпочинку.

Зазначена земельна ділянка знаходиться в межах ІІ зони регулювання забудови Центрального історичного ареалу м.Чернівців із спеціальним режимом використання території, де зберігається садибний характер забудови, гранично допустима висота нової забудови не може перевищувати 7 метрів. Таким чином, параметри можливої висотності об’єкта – до 15 метрів не відповідають гранично допустимій висоті будівель у цій зоні. Окрім того, звернуто увагу, що Міністерство культури України, як це вимагає законодавство у сфері охорони культурної спадщини, не погодило забудовнику історико-містобудівне обгрунтування.

Забудовнику рекомендовано наміри забудови зазначеної ділянки привести у відповідність до вимог історико-архітектурного опорного плану міста Чернівців та діючого законодавства у сфері містобудування та охорони культурної спадщини.

Міський голова Олексій Каспрук заявив, що у місті буде посилено контроль за дотриманням законодавства забудовника, у першу чергу на об’єктах житлового будівництва. “У нас є проблеми з будівництвом багатоквартирних будинків у місті. Деякі забудовники проводять цю діяльність, не отримавши відповідних дозволів, незважаючи на містобудівні умови, з іншими порушеннями “, – зазначив Олексій Каспрук.

Він повідомив, що до початку серпня Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю міської ради отримає від Державної архітектурно-будівельної інспекції України повноваження з надання адміністративних послуг з питань набуття права на виконання підготовчих та будівельних робіт, здійснення архітектурно-будівельного контролю та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів.

Окрім того, міський голова Олексій Каспрук пропонує виробити дієвий порядок забезпечення громадського та депутатського контролю за дотриманням забудовником вимог законодавства у сфері містобудування та охорони культурної спадщини.

Источник: http://chernivtsy.eu/portal/4/u-chernivtsyah-vpershe-zabudovnyku-skasuvaly-mistobudivni-umovy-ta-obmezhennya-86766.html

22,2 млн. грн з міського бюджету протягом першого півріччя 2016 року виділено на роботи на об’єктах містобудування, замовником яких виступає департамент містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради: із них за виконані роботи в поточному році – 14,9 млн. грн., на проведення авансових платежів – 7,3 млн.грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року капітальні інвестиції в об’єкти містобудування збільшились у 6,7 рази.

Продовжуються будівельні роботи на незавершених будівництвом об’єктах містобудування та архітектури минулих років, в тому числі: – в житловому кварталі по проспекту Незалежності, де будуються інженерні мережі каналізації мікрорайону, обмеженого вулицями Сторожинецькою, Червоноармійською, Рівненською та проспектом Незалежності. Передано на баланс експлуатуючим організаціям введену в експлуатацію в грудні 2015 року першу чергу об’єкту, а саме 2,5 км – водопровідних мереж; 2,0 км – побутової каналізації; 1,9 км дощової каналізації; 1,7 км – газопроводу середнього тиску; 1,1 км – газопроводу низького тиску; 1 газорегуляторний пункт контейнерного типу.

В поточному році ведеться будівництво зовнішніх мереж електропостачання.

– на будівництві дитячого дошкільного закладу на ІУ провул. О.Вільшини, 13; – з реконструкції гуртожитку в житловий будинок відселенського фонду міської ради на вул. Чехова Антона, 23; – з реконструкції з надбудовою 2-го поверху будівлі ДНЗ №30 на бульварі Героїв Сталінграду, 7; – з реконструкції будівлі ЗОШ №12 на вул. Бережанській, 25 під навчально-виховний комплекс; – з будівництва зливово-каналізаційних та водопровідних мереж по вул. Заставнянській мікрорайону “Роша” (перша черга); – з реконструкції кінотеатру ім. І. Миколайчука під кіномистецький центр на вул. Головній,140; – будівництва побутових приміщень стадіону “Ленківці” на вул. О.Вільшини, 1.

Вже завершено роботи з: капітального ремонту (благоустрій території) ДНЗ №21 на вул. Небесної Сотні,9-А; капітального ремонту, підсилення фундаменту, гідроізоляція, вимощення навколо фундаменту будівлі ДНЗ №24 на вул. Мусоргського,13; капітального ремонту даху будівлі ДНЗ №28 на вул. Якоба Петровича,12; капітального ремонту системи опалення ДНЗ №38 на бульварі Героїв Крут,3; капітального ремонту харчоблоку ДНЗ №41 на вул. Полєтаєва,19; капітального ремонту даху та перекриття над майстернею та спортзалом ЗНЗ №2 на вул. Головній,87; капітального ремонту санвузлів житлового будинку №10 на вул. Полєтаєва; капітального ремонту даху будівлі на вул. Головній,119.

Розпочато роботи з реконструкції будівлі на вул. Авангардній,17 під дитячий навчальний заклад та будівництва магістрального водопроводу від вул. М.Олімпіади до вул. Смотрицького, вул. та провулку Йосипа Букшованого із залученням коштів товариства забудовників №44.

Источник: http://chernivtsy.eu/portal/4/finansuvannya-ob-yektiv-mistobuduvannya-v-porivnyanni-z-mynulym-rokom-zbilshylos-majzhe-v-7-raziv-86781.html#more-86781

Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект, спрямований на перешкоджання будівельним аферам

12 липня Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроект 4733-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» розроблений групою народних депутатів України  спільно з Держархбудінспекцією.

Розробку даного законопроекту було ініційовано задля усунення негативних тенденцій у будівельній галузі внаслідок не до кінця продуманої лібералізації містобудівного законодавства у 2011 році. Штучний розподіл об’єктів будівництва трьох класів наслідків на п’ять категорій складності та встановлення для них різного порядку оформлення дозвільних документів давав недобросовісним забудовникам необмежене поле для маніпулювання під час розроблення проектів будівництва та набуття права на виконання будівельних робіт. Як наслідок, збільшення кількості проблемних забудов, поява переліку незаконних будівництв у столиці, недотримання будівельних норм, а також зростання числа ошуканих інвесторів. 

Ухвалений законопроект усуває штучний розподіл об’єктів будівництва. Тепер будівництво об’єктів середнього і значного класів наслідків пропонується здійснювати виключно за дозвільною системою. Це встановить чіткі правила  оформлення дозвільної документації для забудовників та усуне можливості для маніпулювання містобудівним законодавством.

Одночасно запропоновані норми передбачають максимальне спрощення дозвільної системи для будівництв незначного класу наслідків, які сьогодні складають 80% від загального обсягу забудов. Забудовник подаватиме лише повідомлення та зможе приступати до будівництва наступного дня після його направлення.  Таким чином автоматично буде скасована й процедура повернення документів на доопрацювання.

«Проблема незаконних будівництв набула негативних тенденцій. В той же час діюча дозвільна система не дає засобів для ефективної боротьби з недобросовісними забудовниками, навпаки вона створює для них поле для маніпуляцій. Ситуацію виправлять лише законодавчі зміни. Законопроект 4733-1 враховує інтереси громадян,  інвесторів та забудовників. Реалізація запропонованих змін на практиці кардинально зменшить кількість проблемних забудов, знизить ризики для людей, які вклали кошти у будівництво та дасть можливість запобігати конфліктам на їх початковому етапі», - повідомив Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев. 

У законопроекті, який цілковито підтримує Держархбудінспекція, враховані моніторингові дослідження інспекції протягом останніх років, а також досвід партнерів України, зокрема Республіки Польща.

1