В парламенті України відбувся день Буковини

В парламенті України відбувся день Буковини

18.05.2016, 01:03

17 травня вперше в історії українського парламенту у стінах Верховної Ради України відбувся День Буковини. В рамках заходу була організована виставка творів буковинських майстрів, відбулася презентація книги і автограф-сесія письменників Чернівецької області, відвідувачі дізналися про можливості Буковини та її економічний і туристичний потенціал.

За словами голови міжфракційного об’єднання «Буковина» Оксани Продан, День Буковина – ще одна ініціатива об’єднання, спрямована на просування регіону.

«Ми розповіли про наш край, а для когось, можливо, взагалі його відкрили. Розповіли про людей, про унікальні місця, які варто відвідати, спробували передати енергетику Буковини. Крім того, наголосили, що сам регіон величезний потенціал для підприємництва та розвитку економіки», – зазначила Оксана Продан.

"Сьогоднішній ранок під куполом розпочався з брифінгу міждепутатського об'єднання "Буковина", з нагоди 1-го в історії українського парламенту Дня Буковини! Нагадаю, що попри те, що останні роки більшу частину свого вільного часу я проводжу на рідній мені Черкащині, не забуваю про край, де я народився і виріс і де досі живуть мої батьки і багато друзів! 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат Сергій Рудик:

Сьогодні всіх, хто завітає до ВРУ очікує:

виставка творів художників й прикладного мистецтва митців Буковини; книжкова виставка і автограф-сесія Марії Матіос та інших письменників Буковини; виставка вишиванок та багато інших цікавинок)

А хто, не зможе потрапити під купол цього року, чекаємо на Вас наступного, адже ми плануємо робити такі святкові заходи регулярно!"

Під час пленарного засідання голова міжфракційного об’єднання «Буковина» повідомила про цікаві факти з історії краю.

«Для тих, хто вважає необхідним економічний розвиток України є гарний досвід звільнення Віднем Буковини від податків на 30 років. Поціновувачі архітектури будуть вражені сусідством будинків в айстро-угорському та румунському стилях, цілими вулицями із будинками-іспитами архітекторів і, звичайно, пам’яткою ЮНЕСКО , резиденцією митрополитів Буковини та Далмації. Віруючі усіх конфесій знайдуть на Буковині визначні для них місця. Це і православні монастирі, і синагога Ісраеля Фрідмана, засновника хасидизму у Садгорі, і церква старообрядців в Білій Криниці і т.д.», – наголосила Оксана Продан.

Крім заходів у парламенті, члени міжфракційного об’єднання «Буковина» запропонували користувачам соціальних мереж поділитися власними історіями про Буковину, цікавими фото, фактами, розповідями своїх дідусів та бабусь про наш край. Автори найцікавіших історій отримають книгу від Марії Матіос з автографом автора.

Нагадаємо, міжфракційне об’єднання «Буковина» було створено в грудні 2014 року. В його склад входять десять нардепів – Оксана Продан, Михайло Гаврилюк, Вадим Денисенко, Марія Матіос, Богдан Онуфрик, Іван Рибак, Роман Романюк, Сергій Рудик, Владислав Севрюков, Григорій Тіміш.

За час роботи об’єднанню вдалося реалізувати ряд важливих ініціатив. Зокрема, домогтися включення Буковини в перелік регіонів, в яких додаткові кошти з митниці спрямовуються на ремонт доріг, не допустити ліквідацію двох консульських установ – в Сучаві (Румунія) та в Пряшеві (Словаччина). Також був запроваджений малий прикордонний рух з Румунією та Польщею, вирішені питання з визнанням здобутих у вищих навчальних закладах Румунії та Молдові дипломів про вищу освіту та багато інших.

На основному фото:  Марія Матіос першою з депутатів завітала на стенд "Букреку" у Верховній Раді. Що то значить людина книги і справжня буковинка, - написала видавець і журналіст Дарина Максимець.

 На 
1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Olga Fedinchuk

18 травня 2016 16:01

avatar

Olga Fedinchuk

18 травня 2016 16:01