В.о. голови Чернівецької ОДА  пообіцяв розібратися із законністю переходів церковних громад з московської до української церкви

В.о. голови Чернівецької ОДА пообіцяв розібратися із законністю переходів церковних громад з московської до української церкви

16.04.2019, 16:26

У понеділок, 15 квітня, відбулася зустріч кліриків Чернівецько-Буковинської єпархії з в.о. голови Чернівецької ОДА Павлюком М. В. з приводу підписання розпорядження №312-р щодо реєстрації у новій редакції статуту релігійної організації «Релігійна громада парафії на честь Святителя Миколая Православної Церкви України села Добринівці Заставнівського району Чернівецької області», за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, с. Добринівці, вул. Першого Травня, 19-а, зареєстрований відповідно до розпорядження Чернівецької обласної державної адміністрації від 14 грудня 2017р. №1175-р.»

Серед присутніх кліриків Чернівецько-Буковинської єпархії на зустрічі з в.о. голови Чернівецької ОДА Павлюком М. В. були: 

• секретар консисторії Чернівецько-Буковинської єпархії архімандрит Никита, 
• митрофорний протоієрей Леонід, настоятель Собору святого Архістратига Михаїла в с. Задубрівка; 
• митрофорний протоієрей Сергій, настоятель парафії на честь святого великомученика Георгія в с. Шубранець;
• митрофорний протоієрей Михаїл, настоятель парафії на честь святителя Николая в с. Добринівці;
• ієрей Віталій, настоятель парафії на честь Покрова Пресвятої Богородиці в с. Митків;
• ієрей Серафим, настоятель парафії на честь Вознесіння Господнього в с. Рингач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В.о.голови Чернівецької ОДА прокоментував наміри УПЦ МП судитися з ним

Після довготривалого обговорення ситуації щодо підписання розпорядження №312-р в.о. голови Чернівецької ОДА Павлюк М. В. пообіцяв:

1. Протягом двох днів провести розслідування законності документів, на базі яких було підписане сумнівне розпорядження №312-р.

2. Надати документи, на основі яких відділ з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії управління культури Чернівецької ОДА прийняв рішення щодо реєстрації у новій редакції статуту релігійної організації «Релігійна громада парафії на честь Святителя Миколая Православної Церкви України села Добринівці Заставнівського району Чернівецької області». Адвокатський запит від Чернівецько-Буковинської єпархії був зроблений ще минулого тижня.

3. Докласти максимум зусиль для запобігання спилювання замків та рейдерського захоплення парафії на честь Святителя Николая Української Православної Церкви в селі Добринівка.

Під час зустрічі з Михайлом Вікторовичем Павлюком також обговорили втручання таких посадових осіб: Мензака В. Г. (головний спеціаліст інвестиційного відділу Заставнівської районної ради), Кітара Ю. В. (голова Заставнівської районної державної адміністрації), Гончирюка В. М. (голова сільської ради в с. Задубрівка). Ще торкнулись проблем парафій УПЦ у селах Товтри, Васловівці, Рингач, Стара Жадова, Задубрівка та ін., біля яких постійно панує напружена атмосфера, сформована прихильниками ПЦУ.

Під час розмови з представниками Чернівецько-Буковинської єпархії Михайло Вікторович Павлюк зазначив, що він готовий почути кожного буковинця і в своїй діяльності керується законами України.

Консисторія Чернівецько-Буковинскої єпархії направила до Чернівецької ОДА інформаційний лист-повідомлення, в якому офіційно інформує в.о. голови Чернівецької ОДА Павлюка М. В., «що жодна з релігійних громад Чернівецько-Буковинської єпархії Української Православної Церкви у Чернівецькій області не ліквідовувалась. Всі вони є чинними та продовжують діяти згідно юридичних документів, виданими в законний спосіб, не мають наміру переходити у підпорядкування іншої конфесії, церкви тощо».

Також в.о. голови Чернівецької ОДА Павлюку М. В. відправлено заяву від настоятеля релігійної організації «Релігійна громада Парафії на честь Святителя Николая Чернівецько-Буковинської Єпархії Української Православної Церкви» с. Добринівці Заставнівського району Чернівецької області митрофорного протоієрея Музики Михайла Васильовича, в якій він просить:

1. Прийняти розпорядження, яке скасовуватиме попереднє розпорядження в.о. голови Чернівецької ОДА М.Павлюка №312-Р від 29.03.2019 р. в частині реєстрації у новій редакції Статуту нашої релігійної організації «Релігійна громада парафії на честь Святителя Миколая Православної Церкви України села Добринівці Заставнівського району Чернівецької області за адресою вул. Першого Травня, 19-А в с. Добринівці, зареєстрованого відповідно до розпорядження Чернівецької ОДА від 14.12.2017 р.№1175-р».

2. Про результати розгляду скарги повідомити письмово на мою адресу та/або на адресу Чернівецько-Буковинської єпархії за адресою м.Чернівці вул. Руська, 33.

У четвер буде оголошено дату всеєпархіального хресного ходу та молитовного стояння під будівлею Чернівецької обласної державної адміністрації. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московська церква на Буковині хоче судитися з Павлюком

До участі у молитовній ході будуть запрошені всі священнослужителі та представники усіх парафій єпархії.

У Чернівецько-Буковинській єпархії також готують позов до Суду проти в.о. голови Чернівецької обласної адміністрації Михайла Павлюка з метою скасування його незаконного розпорядження (312-р від 29 березня 2019) про внесення змін і реєстрацію в новій редакції статуту релігійної громади УПЦ на честь Святителя Миколая села Добринівці, Заставнівського району Чернівецької області., як парафії “ПЦУ”

Позов буде складатися з декількох пунктів: перевищення посадових обов’язків; розпалювання релігійної ворожнечі; незаконне втручання в діяльність релігійної організації та перешкоджання здійсненню релігійних обрядів; співучасть у відчуженні майна юридичної особи; маніпуляція з документами з метою перереєстрації діючого статуту діючої релігійної організації на невідому (відсутню в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб) релігійну організацію.

Окрім того, готуються копії всіх документів для моніторингової місії ОБСЄ.

1