В Новоселицькій гімназії, Тернавському НВК і Кам’янській ЗОШ випускники з румуномовних родин пройшли чотириденну підготовку до ЗНО з української мови та літератури

В Новоселицькій гімназії, Тернавському НВК і Кам’янській ЗОШ випускники з румуномовних родин пройшли чотириденну підготовку до ЗНО з української мови та літератури

30.03.2019, 08:05

400 випускників з угоро та румуномовних родин пройшли експрес-підготовку до ЗНО з української мови та літератури

На Закарпатті та Буковині відбулись пришкільні україномовні табори “БомбеЗНО” для випускників з угоро- та румуномовних родин. 44 вчителі-тренери з усієї України готували 400 одинадцятикласників до ЗНО з української мови та літератури. Програма таборів включила практичні інтерактивні тренінги та прикладні лайфхаки зі складання незалежного оцінювання.

Ідея проведення “БомбеЗНО” виникла як реакція на складну ситуацію з оволодінням державною мовою випускниками в школах з мовою навчання національних меншин. Зокрема, проблема торкнулась Закарпатської та частково Чернівецької областей, де проживають угорськомовні та румуномовні громади.

“Ми розуміємо, що за 4 дні підготувати дітей до тестування важко, втім, цього часу достатньо, аби зламати лід страху перед українською мовою. Ми повинні зробити все можливе, щоб діти з угорськомовних та румуномовних громад отримали свій шанс навчатися в українських вишах, отримати посаду держслужби, вільно почуватися на території всієї України, а не лише власного населеного пункту”, зауважила міністр освіти та науки Лілія Гриневич під час закриття весняних мовних таборів “БомбеЗНО”.

Пілот проекту “БомбеЗНО” запустився на початку березня, включивши декілька етапів реалізації: відбір вчителів з української мови та літератури з усієї країни, тренінги для 44 вчителів-учасників проекту та проведення чотириденних україномовних кемпів. Зокрема, всі заняття й активності в таборах базувались на дослідницькому та практичному підходах руханки, квести, публічні виступи, виконання сучасних українських пісень та навіть зчитування QR-кодів.

“Це проект довів хибність тези, мовляв, діти національних меншин не хочуть вчити українську мову. Беззаперечний факт: 100% школярів повернулися на другий день в табори у всіх шести навчальних закладах. Були навіть учні, які не встигли на автобус і добирались власним ходом. Тобто, випускникам справді було цікаво вчити мову та долучитись до заходів”, — підсумувала  проектний менеджер GoGlobal Любов Залюбовська.

Україномовні табори відбулись в Яношівській ЗОШ, Карачинському греко-католицькому ліцеї та Великодобронській ЗОШ Закарпатської області, а також Новоселицькій гімназії, Тернавському НВК і Кам’янській ЗОШ Чернівецької області.

Чотириденну експрес-підготовку організувало Міністерство освіти та науки в Україні в співпраці з громадською ініціативою GoGlobal та громадською організацією “Освіторія”. Табори відбулись за сприянням Фінського проекту підтримки шкільної реформи в Україні.

Як повідомили в прес-службі МОН, влітку також передбачено проведення таборів “БомбеЗНО” для учнів базової школи з угорською та румунською мовою навчання.

1