В міському управлінні освіти досі існує системний провал на стадії планування видатків

В міському управлінні освіти досі існує системний провал на стадії планування видатків

26.03.2017, 01:06

Правоохоронці не розповіли, про який саме тендер ідеться, коли затримали у Чернівцях чиновника міського управління освіти за підозрою в отриманні хабара у розмірі 230 тисяч гривень. Вони пояснили, що це таємниця досудового розслідування. Тож кореспондент "МБ" самотужки вивчав умови тендерів та держзакупівель, так чи інакше пов’язаних із ремонтними роботами управління освіти на сайтах "Прозоро" та міськради.

На електронному торговельному майданчику "Прозоро" вдалося знайти чотири такі тендери: капітальний ремонт приміщень тиру в школі №16 (270 тис. грн), поточний ремонт їдальні в школі №28 (122 977 грн), поточний ремонт системи опалення в ДНЗ №21 (49 951 грн) та послуги з технічного огляду та випробувань у навчальних закладах (101 440 грн).

Правоохоронці ж заявляли, що обумовлені між чиновником та виконавцем 230 тис. грн хабара є 10% від загальної суми тендеру. Отже, повна вартість сягала б 2,3 мільйона. Вищевказані тендери навіть разом узяті сягають "лише" 544 385 гривень. Жодних держзакупівель, що стосуються ремонтних чи будівельних робіт на сайт міськради знайти не вдалося…

За словами спікера об’єднання громадських організацій навчальних закладів Чернівців Костянтина ПРОХОРОВА, в управлінні освіти досі існує системний провал на стадії планування видатків.

– Проектно-кошторисну документацію в управлінні складають особи, які не зацікавлені в якісному виконанні тих чи інших робіт. Ми намагалися домогтися співпраці з чиновниками та ділитися інформацією щодо грубих порушень роботи управління та випадків корупції. Нас підтримали, але далі слів справа не зрушила, – розповідає К. Прохоров.

Натомість, за словами активіста, показовим є приклад гімназії №2. Там приблизно два роки тому, після виявлення серйозних порушень у використанні коштів, батьки об’єдналися, створили раду гімназії та взяли фінансові процеси, які відбуваються у школі, під свій контроль.

За словами пана Костянтина, корупції в подібних тендерах є проміжок між мінімальним та максимальним обсягом робіт. Це дає простір для недобросовнісних чиновників, які намагаються зробити менше роботи, аби більше грошей покласти собі до кишені. 

Подібна ситуація сталася із ремонтом спортзалу в одній зі шкіл міста.

– У зв’язку з цим батьки намагалися донести інформацію про нецільове використання коштів до керівництва управління освіти, а у відповідь почули на свою адресу звинувачення в тому, що активісти мають власний фінансовий інтерес у таких питаннях. До речі, такі слова довелося почути від нещодавно затриманого на хабарі чиновника, – розповідає К. Прохоров.

На думку активіста, аби боротися із корупцією в освіті, батьки дітей, що навчаються, мають об’єднуватися та активніше здобувати право на контроль над фінансовими потоками у школах, де навчаються їхні діти.

Нагадаємо, начальника управління освіти Сергія Мартинюка відсторонили від виконання службових обов'язків через свого підлеглого.

Джерело: molbuk.ua

1