В Києві урочисто передали останки пілота ВПС США, який загинув в небі над Україною в 1944 році

В Києві урочисто передали останки пілота ВПС США, який загинув в небі над Україною в 1944 році

22.08.2016, 21:37

В Національному Військово-Історичному Музеї України відбулась урочиста передача останків пілота ВПС США, який загинув в небі над Україною в далекому 1944 році, під час спільної радянсько-американської операції — «Френтік». Тоді у червні 1944 року на аеродром у Пирятині не повернувся винищувач Р-51С, який супроводжував бомбардувальники B-17 під час бомбардування нафтопереробного заводу Руланд.

Спільною експедицією Державного агентства Міноборони США по обліку військовополонених і загинувших під час бойових дій та Управлінням цивільно-військового співробітництва ЗСУ і Національного військово-історичного музею України у селищі Нові Трояни Одеської області було знайдено уламки літака p-51C та залишки пілота.

Під час передачі останків загиблого пілота посол Сполучених штатів Америки Джефрі Пайет зазначив — «Людина й громадянин поперед усього, Ми просимо Вас зрозуміти й прийняти все як є й не називати прізвищ. Сьогодні віддали військову шану бійцю, що віддав своє життя у боротьбі й з фашистами на українській землі. Сьогодні громадянин Америки повернувся на батьківщину. — «Героям Слава!»

 
1