'В Україні створено корупційну модель, яка обслуговує державний борг за 13% річних для викачки фінансових ресурсів країни', - Тимошенко

"В Україні створено корупційну модель, яка обслуговує державний борг за 13% річних для викачки фінансових ресурсів країни", - Тимошенко

03.11.2018, 12:52

Голова Партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко впевнена, що передбачені проектом державного бюджету на 2019 рік видатки на обслуговування і часткову виплату державного боргу України на рівні третини всіх сукупних видатків є неприпустимо високими, а тому нова влада повинна знизити ставку обслуговування державного боргу і зупинити «корупційну схему викачки фінансових ресурсів з України».

Про це вона заявила у Чернівцях під час прес-конференції. 

«За останніх 4,5 роки Україна накопичила державний і прирівняний до державного борг, що сукупно складає 84% ВВП. При цьому у проекті бюджету на 2019 рік на обслуговування і часткове повернення боргу передбачено 32% видатків бюджету, а це 417 млрд грн, що складає третину державного бюджету», – сказала Юлія Тимошенко під час прес-конференції у м. Чернівці під час робочого візиту і додала, що таким чином фактично третя частина державного бюджету України не може бути використана «ні на систему освіти, ні на оборону, ні на розвиток системи охорони здоров’я».

Парламентарій наголосила, що нині ставка обслуговування державного боргу є надто високою, і таким чином «на бідності і абсолютній корумпованості держави створюється корупційна модель, яка державний борг України формує під 13% річних для викачки фінансових ресурсів України». А тому після зміни влади в Україні під час президентських виборів, новий керівник держави повинен провести системну роботу для зниження ставки обслуговування боргу в Україні із 13% до 3%.

«Середня ставка обслуговування боргу в Україні складає 13%, що є надто високим показником. Так, сусідня Польща державний борг обслуговує під 3% річних. А тому перше, що ми зробимо – буде здійснена оптимізація державного боргу, і ми все готуємо для того, щоб навіть існуючий борг обслуговувався під 3% річних. Потім будемо займатись реструктуризацією і заміщенням боргу, щодо чого ми маємо чітку програму», – пояснила вона.

Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко також спростувала закиди від представників влади щодо того, що такі державні борги були утворені діями її уряду.

«У структурі як зовнішнього, так і внутрішнього боргу України немає жодної копійки, яку запозичав би мій уряд», – констатувала вона.

Голова Партії ВО «Батьківщина» також наголосила, що нова влада повинна здійснити всі необхідні дії для зупинки штучних руйнівних інфляційних процесів в Україні, адже нині інфляція є «невід’ємною частиною технології створення фінансової піраміди у НБУ для викачування грошей під непрофесійно створений державний борг України».

«Саме тому інфляція буде зупинена, і ми зможемо розпочати кредитувати нашу економіку не під 20%, а під 3-4-5% річних», – сказала вона.

1