В Іспасі Вижницького району відбувся регіональний фестиваль народної творчості 'Калинові обереги'

В Іспасі Вижницького району відбувся регіональний фестиваль народної творчості "Калинові обереги"

12.06.2016, 21:33

Сьогодні, 12 червня, у селі Іспас Вижницького району відбувся XIV регіональний фестиваль народної творчості «Калинові обереги». Цьогоріч сюди з’їхалися гості не лише з усіх куточків Буковини та сусідніх областей, але й зі Східних регіонів України. Так, на святі побували жителі Донецької та Луганської областей, для більшості з яких Буковина та село Іспас, зокрема, стали другою домівкою.

Про це BukNews повідомили в Секторі внутрішньої політики та доступу до публічної інформації апарату райдержадміністрації.

Традиційно, урочисто відкрив фестиваль – господар села – Іспаський сільський голова Олексій Гордійчук. Він привітав гостей та учасників свята і закликав всіх, вшанувати хвилиною мовчання пам'ять тих, хто загинув захищаючи незалежність України.

На фестиваль завітали також народний депутат України Іван Рибак, голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук, голова районної ради Михайло Андрюк. Вони висловили подяку організаторам заходу, засновнику фестивалю – Марії Корсун та побажали всім миру, міцного здоров’я, а фестивалю – процвітання.

Привітали учасників та гостей регіонального фестивалю заслужений художник України, член Спілки народних майстрів України Дмитро Сивак, голова районного Товариства Гуцульщина Василь Марчук, лауреат Шевченківської премії, відмінник освіти України, вчитель трудового навчання Підзахаричівського НВК «Перлина Гуцульщини» Марко Томюк.

Гарний настрій присутнім дарували виступи вихованців Іспаської школи мистецтв та Іспаського чоловічого хору. Начальник відділу культури районної державної адміністрації Наталія Додяк вручила подяки, дипломи кращим працівникам культури. Завершилося офіційне відкриття фестивалю патріотичним флешмобом «Україна це ти» у виконанні танцювального колективу Іспаської ШМ.

Всі охочі мали змогу оглянути виставку декоративно-прикладного мистецтва юних обдарувань та їх наставників, народних умільців, учителів, а також посмакувати традиційними гуцульськими стравами. Стравою іменинницею було обрано вареники.

Цього дня для гостей фестивалю було підготовлено чимало сюрпризів. Так, з концертною програмою виступила Заслужена артистка України, директор ГО «Народна філармонія» Руслана Лоцман. Також своїми виступами порадували учасники фестивалю з різних куточків Буковини та сусідньої Івано-Франківської області.

Насамкінець підбито підсумки фестивалю, який проходив у різних номінаціях – декоративно-прикладне мистецтво, демонстрація кращих дослідницьких робіт, родзинки гуцульської кухні, майстер-клас, показ моделей одягу створених за народними мотивами, театралізоване дійство, виступи кращих фольклорних колективів та переможців конкурсів художньої самодіяльності, які охоплювали як дорослих так і зовсім юних талановитих його учасників.

1