В експозиції третьої у Чернівцях виставки з Угорщини  — народний одяг

В експозиції третьої у Чернівцях виставки з Угорщини — народний одяг

09.06.2016, 15:07

У середу, 8 червня, Художній музей у Чернівцях запросив уже на відкриття третьої виставки з Угорщини за останні півтора року. Цього разу колеги з Музею імені Отто Германа (місто Мішкольц) презентували буковинцям та їх гостям експозицію народного одягу Карпатського басейну з 120 населених пунктів 19 регіонів Угорщини, Словаччини та Румунії (Трансільванія). Цікаво, що представлені у Чернівцях сорок фоторепродукцій є частиною колекції з 280 унікальних народних костюмів другої половини дев’ятнадцятого та першої половини двадцятого століть, зібраних угорським підприємцем-мільйонером Дьєрдєм Барною та переданих музею у Мішкольці у дарунок.

Про це, зокрема, відзначалось під час урочистого відкриття виставки директором Чернівецького художнього музею Інною Кіцул. Вона ж висловила жаль, що поки серед буковинських багатих людей, а таких не мало, практично немає тих, котрі б своїм прикладом меценатства підтримали розвиток культури, у тому числі і музейної справи. Адже, приміром, щоб побувати в Угорщині зі своєю виставкою, а показати музею є що, додала Інна Федорівна, потрібні немалі фінансові кошти. Власне, у своєму виступі згодом перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш пообіцяв підтримати чернівецьких музейників з боку влади, аби гідно представити Буковину, передусім в Угорщині.

Хотілося б сподіватись і на те, що присутні на відкритті виставки Чернівецький міський голова Олексій Каспрук та народний депутат України Максим Бурбак теж не залишаться осторонь доброї справи.

Наша країна, за словами консула Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віди, готова і вже віддавна очікує приїзду буковинців зі своїми експозиціями. До цих побажань приєднались і директор та його заступник з музею імені Отто Германа у Мішкольці Томаш Пустаї і Арнольд Товт.

Перші відгуки відвідувачів були вельми схвальні після огляду ними угорської виставки, що буде експонуватись у Чернівцях до 25 липня.

Василь Гейніш.

Фото Степана Карачка

1