В Чернівцях започаткували марку із зображенням командира Буковинського куреня УПА

В Чернівцях започаткували марку із зображенням командира Буковинського куреня УПА

13.10.2017, 22:10
Відбулися урочисті церемонії погашення спеціальним штемпелем марки 75 років створення УПА

13 жовтня керівник виконавчої влади краю Олександр Фищук спільно з головою обласної ради Іваном Мунтяном, директором Чернівецької дирекції ПАТ «Укрпошта» Ярославом Цюпаком та членом обласного товариства політв'язнів та репресованих, учасницею визвольних змагань Орисею Теляєвою  взяв участь в урочистій церемонії погашення спеціальним штемпелем марки «75 років створення УПА», котра відбулася з нагоди Дня захисника України в обласному академічному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської.

На поштовій марці зображено портрет командира Буковинського куреня УПА Назарія Данилюка (Перебийноса).

Як повідомив Олександр Фищук, обласна державна адміністрація підтримала ініціативу обласного товариства політв'язнів та репресованих щодо випуску зазначеної марки.

Він також висловив думку, що подібну марку варто виготовити у багатьох регіонах України, зокрема, у західних, адже кожен регіон має своїх Героїв, про яких варто пам’ятати.

Про це проінформували в прес-службі ОДА.

В Чернівцях започаткували марку із зображенням  командира Буковинського куреня УПА

Довідково
 
Назарій Cтепанович Данилюк (Перебийніс). Курінний Буковинського куреня УПА (поч.1945-літо 1945), провідник ОУН Коломийщини і Буковини. Народився 1910 в селі Витилівка, тепер Кіцманського району. Батько Степан Данилюк був розстріляний НКВС в Умані 1941р. Після закінчення Чернівецької гімназії здобував вищу освіту в Бельгії. Повернувшись на Буковину, працював адвокатом. В листопаді 1946 р. переведений до теренової сітки ОУН, від серпня 1947 р. — член окружного проводу ОУН Коломийщини. За неповними даними працював на посаді надрайонного референта пропаганди ОУН Косівщини. Брав участь у двотижневому рейді територією Румунії влітку 1949 року. Серед учасників рейду тільки він знав румунський терен та мову і тому на мітингах перед селянами виступав та відповідав на запитання. За 2 тижні повстанці пройшли 150 км і 27 липня повернулися в с. Космач. Під час рейду фотографував, вів щоденник і 12 жовтня 1949 р. склав звіт «Двотижневий рейд в Румунію» (оригінал зберігається в архіві СБУ).
1