В Чернівцях встановлення дитмайданчику пов’язане з кандидаткою в міську раду

В Чернівцях встановлення дитмайданчику пов’язане з кандидаткою в міську раду

10.10.2015, 00:23

7-8 жовтня в Чернівцях по вулиці Південно-Кільцевій, 21 відбулось встановлення дитячого майданчику. Як дізнався спостерігач ОПОРИ від працівників, які здійснювали монтаж обладнання, профінансувала дитячий майданчик ТОВ «РОМА». Тим часом по округу № 35 балотується кандидатка від Народного контролю Оксана Кінащук, яка є начальником юридичного відділу ТОВ «РОМА».

Ввечері 7 жовтня мешканцям будинку роздавали агітаційну продукцію за кандидатку від Народного контролю по округу №35 Оксану Кінащук (у вказаний округ входить 21 будинок). Місцеві мешканці повідомили, що активісти, роздаючи листівки, газету та анкету щодо проблем округу, вказували, що було зроблено дитячий майданчик і на те, що «можна буде ще щось попросити».  Також анонсувалась зустріч з кандидаткою наступного вечора поблизу майданчику.  

Вже ввечері 8 жовтня поблизу встановленого дитячого майданчику відбулась зустріч Оксани Кінащук з місцевими мешканцями. Зустріч відбувалась біля намету з партійною символікою партії «Народний контроль». Під час вступного слова Оксана Кінащук розповідала, що балотується до Чернівецької міської ради від вказаного округу.

Під час зустрічі один з присутніх наголосив, що кандидатка пообіцяла і от є встановлений дитячий майданчик. Оксана Кінащук в свою чергу наголосила, що ніякого відношення до фінансування дитячого майданчику не має, що це її «друзі».

ВІДЕО https://www.youtube.com/watch?v=R0zOosuxkYY&feature=em-upload_owner

В коментарі ОПОРІ кандидатка в депутати Чернівецької міської ради Оксана Кінащук зауважила, що ще раніше були звернення мешканців до нинішнього депутата міськради щодо облаштування майданчика. Крім того, за словами кандидатки, в 2013 році було рішення міської ради щодо дозволу для облаштування на цій території дитячого майданчика. Однак не було фінансування в міській раді.   

Оксана Кінащук підтвердила, що фірма «РОМА» дійсно дотична до встановлення майданчику, але закупив обладнання приватний підприємець.

-          Там не роздавалась ніяка газета, листівки. Намет ми поставили для розуміння, хто прийшов, - зауважила Оксана Кінащук.

Вона зауважила, що в цьому будинку проживає дуже багато працівників ТОВ «РОМА», у яких є двоє-троє дітей. Непрямого підкупу виборців в цьому випадку Оксана Кінащук не вбачає.

Тим часом працівники, які встановлювали майданчики, розповіли ОПОРІ, що тільки обладнання тут коштує 33 тисячі гривень та ще додатково 10 тисяч гривень на інші матеріали та за роботу. Загалом, вартість одного майданчику коливається в межах 50 тисяч гривень.

Відповідно до п.4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Згідно п.3 ст.160 Кримінального кодексу України, здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Розпочала роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

1