В Чернівцях в салоні кандидати надають знижки з агітацією, а свободівці публічно дарують виборцям подарунки

В Чернівцях в салоні кандидати надають знижки з агітацією, а свободівці публічно дарують виборцям подарунки

23.10.2015, 11:50

В Чернівецькій області спостерігачі ОПОРИ фіксують надання скидки в салоні краси, який належить кандидатці, публічне повідомлення про подарунки виборцям Ленківців від кандидатів від ВО «Свободи», пошкодження агітації та антирекламу. Деталі щодо виявлених фактів – в дайджесті порушень.  

В Чернівцях в салоні краси кандидатки з агітацією надають скидки на стрижку ФОТО

У салоні краси, який є власністю кандидатки в депутати від БПП «Солідарність» в Чернівецьку міську раду, надаються пенсіонерам послуги зі знижкою 50 %. Надання знижки супроводжується агітацією – при вході в салон і в самому салоні містяться агітаційні матеріали за цю кандидатку. Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

Салон краси «Леді VIP», який знаходиться на вул. Стефюка, 8, пропонує пенсіонерам послуги перукаря за 25 грн (повна вартість послуги 50 грн). Поряд із цим оголошенням розміщена агітаційна листівка Наталії Фрунзе як кандидатки в депутати від політичної партії БПП «Солідарність» до Чернівецької міської ради, також агітаційна продукція (листівки) є і в приміщенні салону. Перукар салону пояснив спостерігачу ОПОРИ, що власниця є сама Наталія Фрунзе і оскільки вона кандидат в депутати, то вирішила зробити таку акцію.

Сама кандидатка в коментарі ОПОРА спростовує дотичність акції до виборів.

- Це -  акція салону, яка не відноситься до виборів, - пояснює Наталія Фрунзе. – Я, як директор, маю право робити знижки пенсіонерам. Акція була дійсна до виборів та буде діяти після. Там не написало Наталія Фрунзе, там не написало голосуйте за Наталю Фрунзе, там нічого взагалі не написано.

ОПОРА фіксує непоодинокі випадки безкоштовного надання послуг, товарів (ремонти, встановлення стоянок) кандидатами чи від імені кандидатів. Тому закликає суб’єктів виборчого процесу дотримуватись виборчого законодавства. Адже, відповідно до п. 4 ст. 60 Закону «Про місцеві вибори», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

В Лемківцях свободівці подарували дитячому садочку принтер

22 жовтня кандидат-свободівець по округу Володимир Моклович, лідер Чернівецької міської організації ВО «Свобода», Микола Собко відвідали садочок в Ленківцях і подарували садочку принтер та солодощі вихованцям закладу. Про це повідомляє прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода», яка надала і фото з заходу.

Зокрема, як йдеться в повідомленні «свободівці відвідали село Лемківці, де розпочали будівництво нового дитячого садочку» і «турбуючись за якісну роботу працівників закладу, свободівці виділили для дитячого садочку принтер та солодощі вихованцям».

Захід супроводжувався агітацією, партійці були одягнені в куртки з символікою партії.  

Відповідно до п. 4 ст. 60 Закону «Про місцеві вибори», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

В Чернівцях намети «Рідного міста» пошкодили невідомі та незаконно агітують проти її кандидатів 

На Соборній площі Чернівців 22 жовтня було виявлено пошкоджений намет партії «Рідне місто». Як йдеться в місцевих ЗМІ. Так, 22 жовтня троє молодих людей об 11:00 підійшли до агітаційного намету партії «Рідне місто» і намалювали на ньому слова «Регіони» та знак одного з рухів. Після цього випадку намет було оперативно замінено штабом партії (фото з сайту газети «Час»).

Окрім того в Чернівцях було зафіксовано машину, на якій містилась агітація проти певних кандидатів до Чернівецької міської ради, на посаду міського голови від політичної партії «Рідне місто». Як виявилось, вказана друкована продукція була виготовлена депутатом міської ради Сергієм Лазарєвим. На ній міститься інформація, що він відповідальний за друк, вказаний тираж.

Сергій Лазарєв в коментарі ОПОРІ зазначив, що не балотується,  а тому ця продукція виготовлена не за рахунок виборчого фонду.

-          Це моя громадянська позиція. Це не агітація, а інформація, - зауважив він.

В законі «Про місцеві вибори» чітко вказано, що передвиборча агітація може відбуватись як за, так і проти кандидата, кандидатів, політичних партій. А, відповідно п. 6 ст. 54 закону, передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється. 

Розпочала роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

1


КОМЕНТАРІ (1)

Фрунзе- королева солярия

avatar

Вона

23 жовтня 2015 10:24