В Чернівцях в День тиші виявлено незаконну агітацію в бібліотеці, газети та заходи від кандидата

В Чернівцях в День тиші виявлено незаконну агітацію в бібліотеці, газети та заходи від кандидата

25.10.2015, 01:36

Незважаючи на заборону агітації в переддень виборів, так званий День тиші, в Чернівцях на біл-бордах залишається реклама політичних партій, а на стовпах, дошках оголошень – агітаційні листівки за кандидатів та партії до рад різних рівнів, самовисуванців та висуванців на посаді голів міських, сільських та селищних рад. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

ФОТО https://app.box.com/s/84f9z0af05isfxl3yb4151w2qhpppro1

Агітація на дверях бібліотеки

Агітаційний плакат за кандидата в депутати Чернівецької міської ради від партії «Громадянська позиція» Дмитра Сірмана зафіксовано на дверях міської центральної дитячої бібліотеки, філія №2 по вулиці Перемоги, 2. Окрім того, що це порушення термінів ведення агітації, це ще й порушення п.9 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», якою прямо заборонено розміщувати агітацію на будинках і в приміщеннях установ комунальної власності.

Свято Калічанки з агітацією

В Чернівцях в мікрорайоні Калічанка зафіксовано свято День Калічанки, організоване кандидатом в депутати Чернівецької міської ради Володимиром Бешлеєм. Зокрема, на 14:00 вже відбувся один захід для дітей, показ фільмів в 7Д, батут, дітям роздавали кульки, змагання. На захід було викликано працівників міліції. Хоча прямої агітації спостерігачем ОПОРИ не зафіксовано, однак там були агітаційні намети «Рідного міста», символіку якого було заклеєно, але в приймальні Володимира Бешлея і досі висить афіша заходу з агітацією. В цьому мікрорайоні запланований о 17:00 концерт.

Листівки з запрошенням на захід роздавались напередодні. На листівці містилась символіка «Рідного міста». ОПОРА про це повідомляла 23 жовтня.

ФОТО https://app.box.com/s/hp3p6l6mcwsaunlf24ng37o0bub2dthe

В коментарі спостерігачу ОПОРІ, кандидат Володимир Бешлей повідомив, що під час заходів агітації немає, а тому порушень в цьому не вбачає. Адже це свято Калічанки відбувається щороку.

Напередодні заходу кандидат на власній сторінці у Facebook повідомляв, що це свято проводиться за його сприяння.
У день тиші у Чернівцях кандидат влаштував концерт з агітаційними наметами

Очевидці повідомляють, що поблизу сцени свята стояли агітаційні намети з логотипом політичної партії "Рідне місто", від якої балотується у депутати Бешлей.

Активіст Ігор Боднарюк у мережі Facebook оприлюднив відео, на якому помічник Бешлея Олег Сірман розповідає, що акція не несе жодного агітаційного характеру.

"Сьогодні не політична акція. Сьогодні заборонена агітація. (...) Для того, щоб людей не агітувати, ми закриваємо палатку. Ми зараз з тієї сторони, де ще не встигли. Там є намет, який вже закритий. Цей намет ми закриємо протягом півгодини", - сказав Сірман.

Про вчинення правопорушення були повідомлені правоохоронці. Натомість організатор Володимир Бешлей заявив, що про проведення свята правоохоронні органи та міська рада були офіційно попереджені заздалегідь.

Активіст "ОПОРи" Тарас Прокоп, який побував на місці події, заявив, що цей захід має агітаційний характер у день тиші. Натомість на активіста накинувся натовп місцевих мешканців, а також представників партії "Рідне місто".



Кандидат у депутати міськради Василь Продан порадив активістові йти служити в армії, а інший кандидат у депутати Руслан Раздорський додав, що "хай йде служити добровольцем". Водночас кандидати звинуватили активіста "ОПОРи" в тому, що він "працює за вказівками босів Каспрука і Бурбака".

Однак ОПОРІ повідомили, що по вулиці Боянівській про те, що роздається агітаційна газета за кандидата від партії «Рідне місто» Володимира Бешлея. Однак сам кандидат в коментарі спростував дотичність до цього випадку.

https://youtu.be/AtYXT-mVMHI

https://youtu.be/9Ty-7ceOVIU

Відповідно до п. 2 ст. 54 закону України «Про місцеві вибори», напередодні і в день голосування забороняється проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо) від імені кандидатів, місцевих організацій партій - суб’єктів виборчого процесу, а також політичних партій, місцеві організації яких є суб’єктами виборчого процесу.

Так, надалі продовжують стояти біл-борди ВО «Батьківщина» (в’їзд в місто з Остриці, Новий  Киселів, Мамаївці та ін.) Галицький шлях на стовпах агітація за кандидатів чи партію «Рідне місто», «Самопоміч», Опозиційни блок. Також багато агітації за «Рідне місто» по вулиці Каштановій, а також за кандидатів в мери Михайла Сеничака, Наталії Якимчук, партії «Солідарність», УРОП, «Наш край». В Великому Кучурові зафіксовані агітаційні листівки на стовпах за кандидатів від «Опозиційний блок». По вулиці Заводській зафіксовано незаконну агітацію партій «Наш край», Опозиційний блок, «Солідарність», УКРОП, «Наш край», за кандидата в мери Михайла Сеничака. В Клішківцях та Зарожанах Хотинського району незаконну агітацію, в тому числі біля виборчої дільниці, кандидатів та партій Опозиційний блок, «Сила Людей», Автомайдан, «Наш край», кандидатів-самовисуванців. В селі Маршинці Новоселицької ради зафіксовано незаконну агітацію за кандидатів від «Відродження», «Наш край».

Наголошуємо, відповідно до п. 2 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори», передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється. А згідно з статтею 212-10 Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму (агітація поза термінами) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 850 грн.) і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частково використано матеріали molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (3)

Та вони забили на всі Закони. ПІЗДІСЯТЬ і все.

avatar

!!!

24 жовтня 2015 23:24

Бешлятина продажная,всеровно по законам Украины вы не являетесь партией не имея все Украинского статуса!

avatar

25 жовтня 2015 08:23

Довожу до відома мережу «ОПОРА».  Мої оголошення не носили агітаційного характеру. Я як діючий депутат Чернівецької міської ради запрошував на свій підсумковий звіт за 5 років моєї депутатської діяльності. Тому ваші зауваження надумані. Шкода, що ви так обмежено спостерігаєте за Садгорю. Станом на 25 жовтня 2015 року вся Садгора заклеєна агітацією. 

avatar

Дмитро Сірман

25 жовтня 2015 11:18