В Чернівцях пройшов перший форум «Міжмор’я» за участю політиків та експертів з країн Балтії та Східної Європи (ОНОВЛЕНО)

В Чернівцях пройшов перший форум «Міжмор’я» за участю політиків та експертів з країн Балтії та Східної Європи (ОНОВЛЕНО)

27.11.2017, 12:08

23-24 листопада 2017 року в Чернівцях відбувся перший Міжнародний форум «Міжмор’я» – від інформаційного проекту до цивілізаційної реальності», за участю політиків, депутатів, науковців та експертів з міжнародних відносин, журналісти та громадські активісти з країн Балтії та Центрально-Східної Європи.  

 Основним організатором виступила ГО «Інститут Демократизації та Розвитку» (Чернівці, Україна), за підтримки ГО «Інстиут ім. Р.Рибарського» («Instytut im. Romana Rybarskiego» Республіка Польща),  ГО «Асоціація європейські конвергенції» («Asociatia Convergente Europene», Бухарест, Румунія), Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, під патронатом Чернівецького міського голови Олексія Каспрука.  

На Форумі виступили такі експерти та політики як народний депутат України Григорій Тіміш, депутат сейму Польщі Марек Жонса, сенатор сейму Литви Гінтара Скайсте, в.о.Генерального консула Польщі у Вінниці Аліція Зегула, молдовський аналітик Плетньов Влад, румунський політолог Янку Лівіу, почесний консул Австрії у Чернівцях Осачук Сергій, румунський консул Іонел Іван та румунський дипломат Попеску Дорін, український експерт з міжнародних відносин Федуняк Сергій, литовський експерт Скайстіс Аудріус, російський політолог Ситін Олександр тощо.

«…Немає вільної Польщі без вільної України!», - заява депутата Сейму Польщі на міжнародному форумі «Міжмор’я: від інформаційного проекту до цивілізаційної реальності» у Чернівцях.

Знакову заяву для України з огляду на останні події зробив депутат Сейму Республіки Польща Марек Жонса. Польський парламентар заявив на міжнародному форумі «Міжмор’я: від інформаційного проекту до цивілізаційної реальності», що Польща та Україна мають дивитись вперед та завадити пануванню крайніх поглядів:

«У рамках українсько-польської співпраці українська спільнота отримала будинок у Перемишлі, а спільнота Польщі має будинок у Львові. Тобто, співпраця - є. Ми всі знаємо про історичні перипетії, які були між Польщею та Україною, але, на моє особисте переконання, ми маємо дивитись вперед. Не забуваючи про трагічні історичні події. Немає вільної України без вільної Польщі і немає вільної Польщі без вільної України! Якщо ми хочемо, щоб Україна мала європейські перспективи, про це мають пам’ятати і в Польщі і в Україні. У зв’язку із цим важливою є співпраця економічна, господарча, і, передусім, співпраця між молоддю. На моє переконання, потрібна співпраця Польщі та України, і ми не допустимо, щоб крайні погляди опанували в Європі, та Україні зокрема», - наголосив польський парламентар.

Зауважу, що на міжнародному форумі спікери із Румунії, Литви, Польщі та України наголосили на посиленні практичної співпраці країн Балто-чорноморського регіону , що має перейти від усних заяв до відображення у спільних економічних проектах заради протидії загрозам та пропаганді Росії, - цитує Institute of Democratization and Development.

 За підсумками форуму було зроблені основні висновки та виокремлені основні напрямки майбутньої діяльності:

  • Форум виступить своєрідною комунікативною платформою за участю провідних політиків, науковців та експертів країн «Міжмор’я» для розробки конкретних шляхів поглиблення взаємодії між країнами регіону;
  • Учасники форуму зосереджуватимуть свою увагу на важливості створення експертної комісії для проведення науково-практичної та дослідницько-аналітичної роботи з метою визначення основних факторів та загроз що перешкоджають посиленню інтеграційних процесів, а також на розробку методики їх подолання та локалізації;
  • В рамках форуму було розглянуто важливість подальшого розвитку громадянського суспільства у світлі інтеграційних процесів у регіоні «Міжмор’я», налагодження відносин між урядом та неурядовими організаціями;
  • Учасники форум підкреслили важливість подальшого посилання зав’язків на всіх рівнях у країнах «Міжмор’я» для стримування агресивної політики Росії шляхом посилення регіональних елементів загальноєвропейської системи безпеки та співпраці у проведенні превентивних заходів щодо недопущення деструктивна пропаганди спрямованої на внесення протиріч між країнами регіону;
  • Форум виступить ініціатором поглиблення інтеграційних процесів у регіоні шляхом відкритого діалогу та обговорення проблемних питань, проведення заходів з метою розвитку міжлюдських відноси, встановлення міжособистісних контактів та боротьби з дезінформацією в країнах «Міжмор’я».

Організаторами цьогорічного форуму було прийнято рішення провести другий форум «Міжмор’я» – від інформаційного проекту до цивілізаційної реальності» вже у Бухаресті у 2018 році, перед третім Форумом голів-держав «Міжмор’я».

Нагадаємо, що проект «Міжмор’я» (Intermarium) або «Ініціатива трьох морів» є концепцією, що зародилася в Польщі і передбачає міжрегіональне економічне інтеграційне об’єднання країн Прибалтики, Чорного моря та Адріатики, що є членами ЄС. Перший форум «Спільноти трьох морів» на рівні лідерів держав відбувся у 2016 році у Дубровнику (Хорватія). На запрошення президента Хорватії Колінди Грабар-Кітарович взяти участь у форумі відгукнулись лідери і високі представники 12 країн Центральної і Південно-Східної Європи, які є членами ЄС: Хорватія, Польща, Литва, Болгарія, Словенія,  Угорщина, Словаччина, Румунія, Чеська Республіка, Австрія, Естонія і Латвія. Географічно ці країни й утворюють спільноту «трьох морів». Другий форув відбувся у Польщі в 2017 році, а третій відбудеться в Румунії у 2018 році.

Прес-офіс ГО «Інститут Демократизації та Розвитку»

E-mail: institute.dd(СОБАКА)gmail.com

1