В Чернівцях політичні партії та кандидати порушують правила ведення передвиборчої агітації, - ОПОРА

В Чернівцях політичні партії та кандидати порушують правила ведення передвиборчої агітації, - ОПОРА

10.10.2015, 17:42

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА фіксують порушення політичними партіями та кандидатами правил ведення передвиборчої агітації. Зокрема, мова йде про друковану агітаційну продукцію (листівки, білборди) без вихідних даних, розміщення агітації в невідведених для цього місцях.

Спостерігачі фіксують агітацію, розміщену з порушеннями на Проспекті, по вулиці Головній та інших вулицях міста. Порушниками є партії «Рідне місто», УКРОП, «Наш край», «Сила людей», ВО «Батьківщина» та інші. 

ОПОРА звернулась за коментарями до представників місцевих осередків політичних партій.

Перший номер в списку партії «Рідне місто» до Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин сказав, що ніяк не може коментувати цей факт, наголосивши, що «має бути все в межах чинного законодавства».

Лідер обласного осередку УКРОПу Віталій Ткачук заявив, що йому «невідомо про такі випадки» і пообіцяв розібратись.

Представниця місцевого осередку партії «Наш край» Світлана Ісаченко заявила, що «не слідкує за всіма сітілайтами та білбордами, які знаходяться на Проспекті».

Лідер місцевої парторганізації «Сили людей» Руслан Панчишин переконує, що вказані білборди - це не політична реклама, а запрошення до команди. Наголосив, правда, що вихідні дані мають бути однозначно.  

Заступниця голови обласної організації партії ВО «Батьківщина» Альона Гливко прокоментувала, що гасла на білбордах – це не агітація, а тези програми партії ВО «Батьківщина». Партія працює незалежно від місцевих виборів, тож має повне право інформувати виборців про свою програму. Ці біл-борди не мають стосунку ні до місцевих виборів, ні до місцевих парторганізацій, ми не замовляли їх розміщення. Агітація за кандидатів до місцевих рад розпочалася після їх реєстрації.

Нагадаємо, відповідно до п.2 ст.56  закону України «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал  (а агітація може бути як за, так і проти кандидата, партії) повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється. Окрім того, плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування.

Розпочала роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

1