В Чернівцях обговорили виборчу реформу

В Чернівцях обговорили виборчу реформу

12.04.2017, 20:07

За сприяння Громадянської мережі “ОПОРА” та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) 11-го квітня в Чернівцях відбулась публічна дискусія щодо реформування виборчої системи України. Громадські активісти, політологи, політики та представники виборчих комісії зійшлися на думці, що через значні недоліки чинного виборчого законодавства його потрібно змінювати і варто це робити не перед самими виборами, а як мінімум за пів року до їх проведення.

 На початку дискусії, аналітик Громадянської мережі “ОПОРА” Олександр Неберикут розповів про виборчі системи, які діють в різних країнах світу, а також проаналізував переваги та недоліки мажоритарної та пропорційної системи. Вказавши на негативні наслідки застосування мажоритарної системи та пропорційної системи з закритими списками, найбільш прийнятною для обрання депутатів Верховної Ради України на сьогодні аналітик назвав пропорційну систему з відкритими регіональними списками. До недоліків мажоритарної системи значну  кількість втрачених голосів виборців, які голосували за кандидатів, які не перемогли в окрузі, а також низьку мотивацію депутата працювати на благо всіх виборців, обмежуючись інтересами виборців окремого округу. Серед недоліків пропорційної системи з закритими списками – значний вплив партійних керівників на формування списків партій, а також можливий “продаж” місць в списку. Натомість більшість цих недоліків може усунути пропорційна система з відкритими списками, яка передбачає можливість виборцю самому обирати кандидатів зі списку партії, які гідні отримати мандат.

На даний момент в Верховній Раді зареєстровано 3 проекти законів законів про вибори народних депутатів  та 2 проекти Виборчих кодексів,  особливість кожного документу розтлумачила радниця з юридичних питань Громадянської мережі “ОПОРА” – Ольга Коцюруба. Вона зазначила, що всі зареєстровані законопроекти пропонують встановлення пропорційної системи, проте тільки проект Виборчого кодексу 3121-1 А. Парубія, О. Черненка та законопроект 1068-2 В. Чумака по-суті передбачають введення системи з відкритими регіональними списками. Тоді, як законопроекти 1068-1 та 3112 закріплюють виборчі системи, які попри їх назви виборчих систем з відкритими списками не є такими за своєю суттю.

Учасники дискусії зійшлись на думці, що практика прийняття виборчого законодавства безпосередньо перед виборами є неприйнятною і що до законодавства варто внести норму про неможливість зміни виборчих правил менш ніж за півроку до їх проведення. Разом з тим голови чернівецької обласної (Микола Каспрук) та міської (Сергій Бостан) виборчих комісій зауважили, що варто також збільшити період проведення виборчої кампанії хоча б до 90 днів, оскільки встановленого часу не вистачає для якісної організації виборчого процесу.

Також учасники дискусії звернули увагу на проблеми функціонування виборчих комісії і зазначили, що Центральній виборчій комісії треба більше звертати увагу на професійну підготовку членів виборчих комісій, а також на необхідність інформатизації системи передачі протоколів до ЦВК, що пришвидшило б процес встановлення результатів.

Кандидат політичних наук – Михайло Павлюк зауважив, що разом з виборчою реформою потрібно провести конституційну реформу з можливістю створення двопалатного парламенту, при цьому обирати депутатів до кожної палати за різними системами, Верхній – мажоритарною, Нижній – пропорційною.

 Ознайомитися з записом дискусії ви можете за посиланням: http://bit.ly/2p5dFdS

Фото: Максима Козьменко

1