В Чернівцях кандидат в мери подарував садочку парти на 12 тисяч

В Чернівцях кандидат в мери подарував садочку парти на 12 тисяч

21.10.2015, 21:04

Нещодавно один з кандидатів на посаду міського голови від партії «Рідне місто» Віталій Михайлішин дав навчально-виховному комплексу «Любисток» на закупівлю парт 12 тис грн. Про це спостерігачеві ОПОРИ повідомили виборці. 

В коментарі ОПОРІ Віра Сопетик, директор НВК «Любисток», зауважила, що минулого тижня кандидат Віталій Михайлішин завітав у школу, яка знаходиться по вул. Руська, 228 А, та передав кошти у розмірі 12 тис грн. голові батьківського комітету. Директорка зауважила, що в навчально-виховний заклад «може будь-хто приходити, зустрічатись в неробочий час».

АУДІО http://vocaroo.com/i/s1QYIGhmDvkX

Вже наступного разу під час спілкування з ОПОРОЮ, директорка сказала, що не знає, чи був кандидат в школі, чи була зустріч. Вона також заперечила, що в навчальному закладі здійснювалась кандидатом агітація.

Коли спостерігач ОПОРИ прийшов до навчального закладу, аби з’ясувати ситуацію, то натрапив на зустріч педколективу з кандидатом в депутати міської ради від Аграрної партії Олексієм Редьком. Він мав при собі агітаційні друковані матеріали, які, після появи спостерігача ОПОРИ та роз’яснення щодо правил ведення агітації, залишив в кабінеті директорки. На заувагу ОПОРИ, Віра Сопетик запевнила, що то не агітація, а просто спілкування.

Тим часом батьки розповідають, що Віталій Михайлішин обіцяв допомогти і надав частину фінансування на закупівлю парт. Про те, чи відбувалась під час передачі грошей агітація, спостерігачу ОПОРИ довідатись не вдалось.

- Ми звернулися до Віталія Михайлішина з проханням допомогти нам придбати новий комплект парт. Він вислухав наші проблеми та зазначив, що може виділити лише 12 тис грн. Цих коштів вистачає на 15 парт (30 місць для дітей). Хочемо зібрати ще приблизно таку ж суму, щоб придбати повний набір. Наразі кошти зберігаються у мене, - зазначає Леся, голова батьківського комітету 5-Б класу.

Вона зазначила, що кошти вже отримала і зберігає їх для придбання комплекту парт.

 - Гроші я не давав. Вони попросили допомогти. Я сказав дайте рахунок парт, постараюся знайти кошти, щоб проплатити ці парти для школи. І взагалі, шановна ОПОРА, займайтеся роботою якоюсь, не ходіть за мною, - наголосив Віталій Михайлішин.

ОПОРА фіксує непоодинокі випадки безкоштовного надання послуг, товарів (ремонти, встановлення стоянок) кандидатами чи від імені кандидатів. Тому закликає суб’єктів виборчого процесу дотримуватись виборчого законодавства. Адже, відповідно до п. 4 ст. 60 Закону «Про місцеві вибори», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Розпочала роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

1