В Чернівецькій області відкрито 22 кримінальних провадження щодо осіб, які ухилялись від призову за мобілізацією

В Чернівецькій області відкрито 22 кримінальних провадження щодо осіб, які ухилялись від призову за мобілізацією

12.11.2014, 14:19

Упродовж березня – липня поточного року Указами Президента України тричі оголошувалась часткова мобілізація у зв’язку з ускладненням ситуації в південних і східних регіонах держави.

   Пріоритетним  завданням органів прокуратури стало забезпечення ефективного досудового розслідування у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами ухилення від призову на строкову військову службу та за мобілізацією.

   За ухилення від призову на строкову військову службу та призову за мобілізацією передбачена кримінальна відповідальність ( ст. ст. 335, 336 ККУ), зокрема у вигляді обмеження волі строком до двох років та у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

   За ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 ККУ(ухиленням від призову за мобілізацією )в слідчих органах внутрішніх справ області перебувало 22 кримінальних провадження відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

     З них до суду направлено 7 обвинувальних актів з угодами про визнання винуватості, відносно 7 військовозобов’язаних осіб.

     Ось  приклад кримінального провадження відносно громадянин З., яке вже розглянуте в суді.

     Так, призовник перебуваючи на військовому обліку Сторожинецького районного комісаріату, маючи військову спеціальність (водій автомобілів), будучи придатним до військової служби та не маючи права на відстрочку від призову на військову службу за мобілізацією, передбачену ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», без поважних причин, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, не прибув у вказаний час до місця призову,  чим порушив порядок комплектування Збройних Сил України, а також вимоги абз. 2 ч. 10 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» відповідно до якого громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України проходять службу у військовому резерві, зобов’язані прибути за викликом районного військового комісаріату для оформлення військово-облікових документів.

    Кримінальне провадження стосовно громадянина З. спрямовано до суду з обвинувальним актом.

    Сторожинецький районний суд затвердив укладену між прокурором – процесуальним керівником та обвинуваченим угоду, якою громадянина З. визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 336 КК України та призначено узгоджену між сторонами кримінального провадження міру покарання у вигляді двох років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнено громадянина З. від відбування покарання з іспитовим строком на один рік.

   15 кримінальних проваджень досі перебувають на досудовому розслідуванні.

      Прокуратура надалі контролюватиме стан додержання вимог законодавства органами внутрішніх справ при проведенні досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з ухиленням від призову на строкову військову службу та призову за мобілізацією.

Заступник прокурора Чернівецької області Ігор Мустеца

1


КОМЕНТАРІ (1)

Не пугайте людей! Хочете воювати за олігархів, то йдіть самі! Вже нема дурних! Всіх не пересаджаєте! 

avatar

До влади

12 листопада 2014 21:54