В Чернівецькій області дитину госпіталізували через укус змії

В Чернівецькій області дитину госпіталізували через укус змії

10.06.2016, 02:21

7 червня в реанімаційне відділення Сторожинецької центральної районної лікарні госпіталізовано мешканця села Банилів Підгірний Сторожинецького району, дитину 2005 року народження, якого вкусила змія за ліву ногу. Хлопець випасав худобу на території власного домогосподарства. Він не помітив, що там була змія, яка і вкусила дитину. Стан потерпілого середньої важкості.

Управління ДСНС України у Чернівецькій області нагадує громадянам, що у разі укусу змії потрібно знати, як діяти. Якщо укусила змія, перш за все, слід визначити, отруйна вона чи ні. На місці укусу залишаються сліди від зубів змії у вигляді двох серпоподібних смуг, утворюючих напівовал із дрібних точок. Неотруйна змія залишає тільки цей слід на шкірі. Якщо ж укусила отруйна змія, то в передній частині напівовала між серпоподібними смугами є дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких переважно витікає кров.

Слід також знати симптоми укусу змії. Візуально повинно спостерігатися одна або дві точкові ранки. Як правило, через 10-15 хвилин на місці укусу виникає набряк, що поширюється на всю кінцівку або ділянку тіла. Біль від укусу дуже сильний і тривалий. Послаблюється зір, ускладнюється дихання. Підвищується температура, з’являється лихоманка, м’язова слабкість, сонливість, нудота і блювота.

Перше, що потрібно зробити у випадку укусу змії, це заспокоїтися. Хвилювання стимулює прискорення серцевого ритму, що сприяє швидшому проникненню отрути в кров. Бажано спробувати максимально видалити отруту з ранки, у винятковому випадку, якщо в роті немає відкритих ранок, можна відсмоктувати ротом з рани отруту, постійно її випльовувати. Така процедура дозволяє витягти до 50% отрути змії. Далі місце укусу необхідно обробити антисептичними засобами, шкіру навколо рани обробити зеленкою або спиртом, одеколоном. Відсмоктавши отруту, необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія укусила в ногу, прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під ноги, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. При сильному болі можна прийняти 1-2 таблетки аналгіну або баралгіну. Щоб прискорити виведення отрути, давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води. Добиратися до найближчого пункту надання медичної допомоги слід виключно у супроводі, а не рухаючись самому.

Категорично забороняється накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Це не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі, але порушує кровопостачання в кінцівці та сприяє розвитку некрозу (омертвіння) тканин, накопиченню продуктів розпаду в кінцівці та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута. Не можна припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами чи розрізати рану на місці укусу. Всі ці маніпуляції не тільки не корисні, але й шкідливі. Вони призводять до розвитку інфікованих ран, які довго не гояться, сприяють порушенню обміну речовин в пошкоджених тканинах.

 Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

ДОВІДКОВО:

На Буковині водиться єдиний отруйний вид змій – гадюка звичайна. Як запевняє науковці, її укус не є смертельним для людини. Про це пише molbuk.ua.

– На Буковині водиться мідянка, яку часто вважають отруйною, хоча насправді вона родичка вужа і не отруйна. Є й у нас ще два види вужів: звичайний із жовтими вушками і водяний, якого часто плутають із гадюкою і масово вбивають. Останній водиться вздовж річки Дністер і вирізняється"шаховим" малюнком на череві, а зверху – сірий. Він може бути завдовжки понад метр, – розповів провідний науковий співробітник відділу природи Краєзнавчого музею, кандидат біологічних наук Назар Смірнов, який вже 15 років займається вивченням плазунів. – На території області водиться єдиний отруйний вид змій – це гадюка звичайна. Вона зустрічається переважно у лісах гірської та передгірської частини краю. Ця гадюка зазвичай невелика – максимум 60-70 сантиметрів. Тому розповіді про метрові гадюки – це байки. Любить селитися на узліссях. Полює на дрібних ссавців за земноводних. 

 Отрута цієї гадюки не дуже сильна і зазвичай не є смертельною для людини, якщо в неї немає алергічних реакцій, хронічних захворювань, проблем із серцем. До різних ускладнень може призвести несвоєчасна та неправильна перша медична допомога. Дехто починає розрізати чи припікати ранку, висмоктувати отруту, перев’язувати кінцівку джгутом. Завдяки цим діям людина може потрапити до реанімації і навіть померти. Хоча смертельні випадки через укус гадюки трапляються вкрай рідко"

Якщо ви збираєтеся до лісу, то потрібно відповідно одягнутися та взутися."Треба взути тверді високі черевики або чоботи, щоб змія не могла дотягнутися до кінцівки, – радить пан Назар. 

– Обов’язково одягнути штани, а не шорти, і заправити їх у взуття. Також слід відповідно поводитися: дивитися, куди стаєш і сідаєш. Тому що дуже часто людина лягає у високу траву, не перевіривши, що там є. Або може йти по лісу, не дивлячись під ноги, і випадково наступити на гадюку, яка може вкусити. Не слід сідати на старі, прогнилі колоди або пеньки, бо під ними також можуть водитися змії. Зустрічаються вони і під завалами гілля. В жодному разі не можна чіпати змію. Повзе собі – то нехай повзе. А то дехто любить піймати плазуна, щоб полякати друзів чи дружину. Йому здається, що це весело, а насправді може закінчитися сумно. На території Буковини гадюка звичайна – доволі рідкісна тварина. Я вже понад 15 років займаюся вивченням земноводних плазунів, то бачив її разів 20. 

Вужі зустрічаються набагато частіше. Тому не слід вбивати гадюку, бо вона приносить чимало користі. Скажімо, її отруту використовують для виготовлення багатьох ліків. 

1