Увічнення пам'яті про першого космонавта Леоніда Каденюка у Кличка поставили у двохрічну чергу

Увічнення пам'яті про першого космонавта Леоніда Каденюка у Кличка поставили у двохрічну чергу

04.08.2018, 09:34

Вулиця Леоніда Каденюка у Києві може з'явитися  не раніше, ніж через два роки

У Департаменті суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації відповіли на звернення депутатів Чернівецької обласної ради до Київського міського голови Віталія Кличка щодо перейменування вулиці Московської на вулицю космонавта Леоніда Каденюка.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буковинців запрошують підтримати петицію про вулицю Каденюка в Києві

На Буковині УКРОП ініціював зверення до мера Києва Кличка з пропозицією назвати вулицю столиці іменем Каденюка

 Відповідно до рішення Київської міської ради від 22.02.2018 року №318/4381 внесено зміни до Порядку найменування об'єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним особам та об'єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій у місті Києві, а саме визначено, що присвоєння юридичним особам та об'єктам міського підпорядкування (вулицям, провулкам, проспектам, площам, паркам, скверам, бульварам, узвозам, проїздам, майданам, набеержним) імен (псевдонімів фізичних осіб) здійснюється не раніше, ніж через 2 роки після смерті особи, пам'ять якої увічнюється. 

Перейменувати вулицю Московську на вулицю космонавта Леоніда Каденюка неможливо також через те, що на розгляді Київської міської ради вже перебуває проект рішення про перейменування  вулиці Московської на вулицю Дмитра Годзенка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак переконує парламент, уряд і Кличка увічнити пам'ять першого космонавта України Леоніда Каденюка

Чернівчани пропонують перейменувати вулицю Гагаріна на честь Каденюка

ДОВІДКОВО:

Леонід Каденюк - перший космонавт незалежної України, Народний Посол України, Герой України.  

Леонід Каденюк – буковинець, який вперше вів розмову з космосу зі своєю державою.

Космонавт народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецької області в сім'ї сільських вчителів. У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. З 1976 по 1992 рік – робота у космічній галузі.

В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія». Під час польоту Леонід Костянтинович замовив саме Гімн України для сигналу пробудження екіпажу, який транслювався із Центру управління польотом на борт «Колумбії». Кожен член екіпажу обирав мелодію за власним вподобанням. Таким чином Гімн нашої держави два рази пролунав у космосі над всією планетою.

В 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.

Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст по корисному навантаженню.

Леонід Каденюк — генерал-майор Збройних Сил України, заступник Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики.

У 2001 році Леоніду Каденюку присвоїли почесне звання «Почесний громадянин Чернівців».

Пішов з життя на 68-му році у січні 2018 року. 

1