Усика зробили 'смотрящим' над лісом (+ВІДЕО)

Усика зробили "смотрящим" над лісом (+ВІДЕО)

09.04.2015, 21:58
Новопризначений в.о. заступника голови ОДА, «старий кадровик», Віталій Усик буде опікуватися лісовою галуззю та земельними питаннями. Про це на прес-конференції 9 квітня повідомив  голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук.
 
«Одне з основних завдань, яке на нього покладене, по лісовій галузі, по земельних питаннях. Сьогодні треба допрацювати всі ті питання, які недопрацьовані, бо звідти формується якраз місцевий бюджет», - зазначив Олександр Фищук.
 
Водночас у Чернівецькій області рубають лісу менше, як торік, - запевнив голова ОДА. За перший квартал 2015 року було зрубано 148 тис м. куб лісу, з них 120 тис. м куб - так званого головного користування. 
 
Перероблено цехами переробки для потреб лісової галузі 15 тис. м куб. 

Цього року за кордон з Чернівецької області експортували 53 тисячі кубометрів деревини.

За три місяці поточного року у порівнянні з аналогічним періодом минулого часу року експортовано на 25,2 тисячі кубометрів менше необробленої деревини.

За підсумками 2014 року торік експорт лісу також зменшився - на 37 тис м куб. 

 Приріст лісу за рік становить 1 млн м куб. А рубають від 750-760 до 800 м куб на рік. Засаджені 60-70 років ялинники масово усихають. Тому їх зрубують, щоб бодай щось заробити. 

Щоправда, питання вивозу лісу надзвичайно болюче для Чернівецької області. Мало не щодня буковинці бачать, як десятки, а то й сотні вагонів з лісом йдуть за кордон. 

В основному така ситуація склалася через те, що на Буковині немає підприємств з переробки деревини.

За словами голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука, поки на Буковині не буде налагоджено переробки деревини, не прийдуть інвестори, ліс будуть експортувати.

Як зазначив головний лісівник Буковини Анатолій Ковальський, лише 6% вагонів, які вивозять за кордон - наші, в основному це едрева з інших областей України.

Довідково:

Лісогосподарські підприємства Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства продовжують роботи з лісовідтворення у підпорядкованому державному лісовому фонді.

Станом на 9 квітня, лісгоспами області створено насадження лісових культур на площі майже 400 га із запланованих 885. Так, з метою підвищення рівня залісненості області на 5,1 га нелісових земель закладено нові ліси.

На 523 га здійснено доповнення лісових культур. До кінця травня відповідні роботи заплановано провести на площі 65 га.

Про це інформують в Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

 Частково використано матеріали БукІнфо, vidido.ua, прес-служби ОДА. 
1