Уряд виділив 3,5 млрд на відбудову: аналітики поставили під сумнів доцільність рішення

Уряд виділив 3,5 млрд на відбудову: аналітики поставили під сумнів доцільність рішення

09.08.2023, 23:07
Кабінет міністрів виділив 3,5 мільярдів гривень з фонду ліквідації наслідків збройної агресії на нову бюджетну програму з відбудови. Аналітики Центру спільних дій пояснили, на що використають ці гроші і чи доцільно виділяти їх зараз.
 
Кошти мають витратити на будівництво та відновлення об’єктів інфраструктури, житлового та громадського призначення, громадських будинків та споруд. Розпоряджатися коштами буде Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури. Ці проєкти будуть реалізовані в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.
 
Хоча нам справді необхідно відновлювати громади, які були пошкоджені внаслідок війни, аналітики мають питання до того, як витрачатимуть ці кошти.  
 
“Через відсутність єдиного плану відбудови кошти виділяються безсистемно, що веде до їхнього неефективного використання та створює ризики для різноманітних зловживань. Різноманітні воєнні обмеження, зокрема закритість реєстрів та обмеження свободи слова, не дають медіа та організаціям громадянського суспільства ефективно контролювати використання державних коштів”, - пояснює аналітикиня Оксана Заболотна.
 
Також вона зазначає, що великі капіталовкладення в регіони, де ведуться бойові дії, наразі є невиправданими. Із високою ймовірністю відбудовані об’єкти можуть знищити знову. Винятком може бути фінансування проєктів, необхідних для забезпечення життєдіяльності місцевого населення.
 

Андрій Карпенко

Спеціаліст із залучення громадян 

1