УПЦ (МП) ображена коментарем глави УПЦ КП щодо 'сидячого протесту' митрополита Онуфрія у парламенті

УПЦ (МП) ображена коментарем глави УПЦ КП щодо "сидячого протесту" митрополита Онуфрія у парламенті

23.03.2017, 19:16

Офіційний сайт УПЦ (МП) виступив із заявою "Очільник «УПЦ КП» у Верховній Раді публічно порушив 9-ту Заповідь Закону Божого", в якій звинувачує Патріарха Філарета у неправильному переказі позиції митрополита Онуфрія, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Під час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 100-річчя Української революції 1917-1921 років глава УПЦ КП Патріарх Філарет, між іншим, згадав про "сидячий протест" трьох єпископів УПЦ (МП) на чолі з митрополитом Онуфрієм 8 травня 2015 року у парламенті країни під час шанування загиблих героїв АТО.

"В той же час наш ворог, агресор, не втрачає надії на перемогу над Україною, – сказав з трибуни глава УПЦ КП. –  Він сподівається розсварити нас всередині, розсварити як патріотів, патріотів з патріотами... Це ж саме відбувається і в Церкві". При цьому він згадав, як у 2015 році в цій залі, коли Президент Порошенко вручав нагороди героям України, голова УПЦ (Московського Патріархату) не підвівся, не вшанував героїв. "Сказав, що ми не можемо шанувати вбивць. Для нас – Герої, а для нього – вбивці. Можуть такі особи служити українській державі? Не можуть!" – зазначив очільник УПЦ КП.

На думку УПЦ (МП), глава УПЦ КП "в емоційному запалі наговорив чимало такого, за що муситиме відповісти на Страшному Суді". Переказ Філаретом "сидячого протесту" Онуфрія сайт УПЦ (МП) назвав вигадкою, бо "наразі неможливо віднайти джерело, звідки була процитована ця фраза, адже вона ніколи не належала Блаженнішому Митрополиту Онуфрію".

Натомість сайт УПЦ (МП) заявляє про те, що "Митрополит Онуфрій не раз відвідував прифронтові регіони для підтримки українських військових та мирного населення, і, на відміну від «патріарха» Філарета, сам відспівував загиблих українських героїв".

Далі сайт УПЦ (МП) переходить до особистості Філарета: йому "могло щось і примаритися", "ця людина не зовсім адекватно сприймає свій статус", нарешті "як свідчать джерела, в різні періоди свого життя «патріарх» під патріотичним служінням розумів прямо таки протилежні речі", резюмує сайт УПЦ (МП) і дає посилання на сумнівні джерела.

1