УКРОПівець Ігор Малишевський розповів про недоцільність чергової оптимізації ліжкового фонду в Сокирянській ЦРЛ

УКРОПівець Ігор Малишевський розповів про недоцільність чергової оптимізації ліжкового фонду в Сокирянській ЦРЛ

06.10.2016, 17:14

В Сокирянській центральній районній лікарні відбулося засідання міжфракційної групи депутатів Чернівецької обласної ради. Робоча група вивчала питання фінансування та роботи закладу.

Як повідомив голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту, підтримки учасників АТО і членів їх родини УКРОПівець Ігор Малишевський, - розглядалося питання невідповідності наданих департаментом охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації в профільне міністерство. Зокрема, йдеться про статистичні дані, які надіслав департамент – ніби Сокирянська центральна районна лікарня обслуговує 43 тисячі населення. Насправді, не враховано місто Новодністровськ, виправну колонію та прикордонників, які також обслуговуються в Сокирянах.

Загалом Сокирянська ЦРЛ обслуговує від 50 до 55 тисяч населення, - повідомив Малишевський. Адже в міській лікарні Новодністровська є тільки терапевтичне відділення, де обслуговується 10 тисяч населення. Вузькопрофільні відділення для мешканців всього району знаходяться в Сокирянській ЦРЛ, - додав він.

Бюджет Сокирянської центральної районної лікарні становить 17,5 млн. гривень на рік, бюджет Новодністровської міської лікарні – 7 млн. гривень. Тим часом, через неправильні дані про кількість населення, які навів департамент охорони здоров’я ЧОДА, Сокирянська ЦРЛ недофінансована. Працівники медичного закладу досі не отримали зарплати за вересень, - повідомив голова медичної комісії Ігор Малишевський.

Стосовно ліжкового фонду: Сокирянська ЦРЛ має 205 ліжкомісць, 75 з яких планують скоротити, Новодністровська міська лікарня має 85 ліжкомісць.

«Ми знову стикнулися з нелогічністю чиновників. Сокирянська лікарня має відповідне обладнання і відділення, Новодністровська – лише одне терапевтичне відділення. І вкотре громаді нав’язують це скорочення ліжкового фонду. Такі кроки призведуть до підвищення рівня захворюваності та смертності. Окрім того, в Сокирянській ЦРЛ зайнято 70 штатних одиниць, а їх там потрібно 115», - коментує проблему УКРОПівець Ігор Малишевський.

Вивчивши всі аспекти, робоча група вирішила звернутися до Чернівецької обласної державної адміністації, департаменту охорони здоров’я ОДА, департаменту фінансів ОДА, Міністерства охорони здоров’я з метою перегляду врегулювання фінансування Сокирянської центральної районної лікарні в залежності від зони обслуговування (з врахуванням жителів міста Новодністровськ, виправної колонії №67, прикорданної служби, та працівників ГЕС та ГАЕС), а також з метою чіткого визначення та розподілу суми медичної субвенції первинної та вторинного рівня надання медичної допомоги жителям м. Новодністровськ.

Також було вирішено звернутися до департаменту охорони здоров’я, до обласної державної адміністрації та депутатів обласної ради щоби ті переглянули методику щодо розрахунку кількості ліжок на 10 тис . населення для закладів охорони здоров’я області з врахуванням зони обслуговування, віддаленості від обласного центру, наявної матеріально-технічної бази.

1