Українцям можуть ввести абонплату за газ, яку треба буде  регулярно оплачувати, незважаючи на обсяги споживання

Українцям можуть ввести абонплату за газ, яку треба буде регулярно оплачувати, незважаючи на обсяги споживання

06.03.2017, 19:21

Міністерство економічного розвитку і торгівлі ініціює продовження ще на один рік, до 1 квітня 2018 року, дію спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" і облгазів постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін.

Про це йдеться в проекті постанови Кабміну, який розробило Мінекономіки.

Постановою про продовження спецзобов'язань регулюється тільки ціна продажу "Нафтогазом" газу як товару (4942 гривень/тис. куб. м без ПДВ), тоді як у чинній редакції Кабмін визначає також граничні, кінцеві ціни на газ для населення (6879 гривень/ тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки).

Таким чином, з 1 квітня 2017 року відбудеться поділ ціни на газ для населення на вартість газу як товару (4942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і плату за його транспортування і розподіл (так звана абонплата, яку споживач буде оплачувати регулярно, незважаючи на обсяги споживання).

Очікується, що таку абонплату встановлюватиме Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника).

Згідно з проектом постанови, з 1 жовтня 2017 року можливе коригування ціни газу як товару в разі зміни ціни імпортного паритету на більш ніж 10%.

Такий проект означає, що різкого підвищення ціни на газ, про ймовірність якого говорили в "Нафтогазі", не буде.

Нагадаємо, з 1 травня 2016 року в Україні встановлено єдину ціну для населення на рівні 6,9 грн за кубометр.

Підвищення тарифу на газ було зобов'язанням України перед МВФ. Попередній Кабмін планував завершити його в 2017 році, але уряд Володимира Гройсмана стверджував, що підвищення 2016 року підніме тариф до ринкового рівня.

1