Українську мову депутатська більшість Чернівецької облради не підтримала, а звернення щодо євроінтеграції перетворила на хвалебну оду Януковичу

Українську мову депутатська більшість Чернівецької облради не підтримала, а звернення щодо євроінтеграції перетворила на хвалебну оду Януковичу

15.03.2013, 16:54

14 березня на 15 сесії Чернівецької обласної ради проект рішення депутатів Миколи Салагора та Михайла Павлюка щодо дотримання на території Буковини положень Конституції щодо державності української мови (розуміємо невизнання прийнятого закону про мови) набарав лишень 33 голоси і не був проголосований.

В проекті рішення пропонувалось підтвредити дію на території Чернівецької області положень Конституції України щодо денржавності української мови та вільного розвитку мов національних меншин України, засудити дії депутатського корпусу верховної ради щодо наступу на українську мову, звернути увагу органів державної влади в Чернівецькій області, що дії з протиставлення громадян на національному грунті можуть призвести до катастрофічних наслідків.

Однак більшість депутатів ініціативу Салагора та Павлюка не підтримала. За що отримала вигук "Ганьба" від депутата-ініціатора Салагора.

На сесії Чернівецької обласної ради вже під вечір також розглядався проект рішення Михайла Павлюка про звернення до Януковича щодо реалізації політики євроінтеграції. Автор пропонував таке підсумкове речення: "Депутатський корпус звертається до Вас і надалі повноцінно сприяти реалізації політики європейської інтеграції України та вжити всіх необхідних заходів для підписання Угоди про Асоціацію України та ЄС у 2013 році". Погодьтесь, зовсім не зубата пропозиція (бо ж не написано про припинення політрепресій, вибіркового правосуддя тощо, що стопить ту саму реалізацію).

Але навіть такий проект депутати-регіонали (а саме Олег Унгурян) спотворили виклавши оцей один абзацик трохи по-іншому, чим змінив саму тональність звернення: "Депутатський корпус Чернівецької обласної ради підтримує Вас, пане Президенте України, у прагненні реалізації політики європейської інтеграції України та вносить клопотання щодо продовження вжиття Вами всіх необхідних заходів для підписання Угоди про Асоціацію України та Європейського Союзу".

Відчуваєте різницю? нотки звернення перетворились на оди в підтримку, а дата 2013 взагалі зникла з обріїв....

Джерело: chas.cv.ua

Як прокоментував на ФБ ситуацію ініціатор другого зверння депутат Михайло Павлюк, усі відчувають різницю, громадяни особливо 3 роки останні. Це звернення, де депутати засвідчили публічно позицію. Це перше (!!!) звернення до центральних інститутів влади за цю каденцію проголосоване. Знаю, хотілося жорсткіше. У виступі я це говорив - про виконання вимог ЄС (а там про вибіркове правосуддя, у першу чергу), озвучений на останньому саміті УКР-ЄС. Проголосувало 60 депутатів - з них до 20 опозиціонери. Решта мають теж підтримку євроінтеграції (що приємно, усі без вийнятку ПР бізнесмени, з приватних розмов), але обмежені у висловлюванні. Чи здивую вас фразою, що важливий результат. Не проект рішення чи звернення, а САМЕ РІШЕННЯ ОБЛАСНОЇ РАДИ, підписане головою та направлено адресату! Зрештою, це просто Звернення. У цьому році (мені самому цікаво, чому випала згадка про 2013-й рік) усе будемо бачити - чи дійсно влада (куди ми зрозуміло) до ЄС чи до МС.

1