Українські поети розповіли в Чернівцях про свою громадянську позицію, а поет з Данії співав про всесвітню історію

Українські поети розповіли в Чернівцях про свою громадянську позицію, а поет з Данії співав про всесвітню історію

07.09.2014, 16:56

6 вересня під час поетичного фестивалю "Мeridian Czernowitz" до Чернівців завітали представники української поезії - Петро Мідянка та Людмила Херсонська. Перед слухачами вони продекламували близько 30 віршів на різноманітні теми.

Проте одна тема заслуговувала особливої уваги – порушення митцем питання політики у своїй творчості. Молодий письменник та модератор події Андрій Любка зауважив: "Раніше поети та письменники не допускали у своїх творах публіцистичних чи політичних моментів. Але з недавнього часу, коли ми, народ та сама країна, опинилися у цій ситуації, яку ми зараз маємо багато чого змінилося. Наприклад, коли у карпатській поезії Мідянки майорить, що хтось у вишиванках, а у віршах одеської пані Людмили ми чуємо про гуманітарний конвой".

Самі поети пояснюють це явище так: "Український поет не може бути байдужим до тієї ситуації, в якій опинилася його Батьківщина. Якщо створюється якась загроза країні, то разом з нею створюються політизовані вірші. Так було у всі часи. І зовсім не важливо римованим віршом чи верлібром".

В перший день поетичного фестивалю, нагадаємо,  відомі українські письменники Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Катерина Бабкіна, Ігор Померанцев виступили у Чернівцях з першими публічними дискусіями про війну в Україні, що відбулися в рамках поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ у Мармуровій залі Чернівецького національного університету ім.Федьковича. Про це повідомляє Укрінформ.

Зокрема, Юрій Андрухович висловився, що ситуацію в Україні треба називати саме війною.

- Коли я говорю з журналістами, я щоразу доводжу їм, що це є війна. Що не треба називати це "кризою в Україні", - додав письменник. - Якщо вже вживати слово "криза", то це криза в Росії. Імперська криза. А у нас це війна...

Того ж дня, Пізнім вечором 6 вересня в чернівецькому Центральному палаці культури відбулася творча зустріч з датським поетом, музикантом та ексцентриком Нільсеном. Закордонний гість презентував у Чернівцях свою нову книгу «Нільсен. Всесвітня історія ХХІ-го століття», в якій продемонстрував висвітлення паралельної історії, зокрема в таких конфліктних країнах як Афганістан, Ірак і Єгипет. Також митець заспівав свої пісні на соціальну тематику.

До Чернівців Нільсен приїздить не вперше. Його дебют на чернівецькій сцені відбувся два роки тому. Тоді, як і сьогодні, він брав участь в Міжнародному поетичному фестивалі «MERIDIAN CZERNOWITZ».

На вечорі також були присутні перекладачі творчого доробку датчанина, а саме Катерина Бабкіна та Юрій Андрухович. Вони зачитували свої інтерпретації поезії Нільсена. До прикладу, Катерина Бабкіна розповіла, що зробила переклад однієї пісні Нільсена, яка в оригіналі має назву «Roma people» (з англ. «циганський народ»), але з інтерпретацією на український манер і назвала її «Росіяни». В пісні йдеться, що це такий народ, який нахабно вдирається туди, куди його не просять. Пізніше сам Нільсен виконав цю пісню вже в інтерпретованому варіанті й замість слів «циганський народ» співав «російський народ».

Свій виступ Нільсен вже традиційно для нього проводить одягнений в жіночу сукню та зі стрічкою «Miss World».

«?Нільсен у 2004-2010 роках відвідав Афганістан,? ?Іран,? ?Ірак та Єгипет. Це були складні часи для цих країн. Тоді ж відбувалися й масові заворушення, революції, тобто, так звана, «арабська весна». А вже в травні? ?2014? ?року Нільсен мандрував Україною. Він прийняв образ Міс Світу й був одягнений у білу сукню. У своїх мандрах митець ?намагався розібратися,? ?що ж призвело до тих карколомних подій,? ?які сколихнули і нашу країну зокрема.? Досвід отриманий під час відвідин України, а також спілкування з пересічними людьми, стали основою для написання окремої частини цієї книжки.? ?Це одна з тих презентацій,? ?яка демонструє цікавість іноземних авторів до нашої країни,? ?їхнє бажання допомогти і підтримати українців», - розповіла ?прес-секретар поетичного фестивалю? ?Лілія Шутяк.

Загалом на концерт епатажного Нільсена прийшло дуже багато поціновувачів сучасного мистецтва. Серед глядачів був також відомий український письменник Сергій Жадан, який презентував під час фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ» свою нову книгу, переклад поезії Пауля Целана та спільний музичний альбом з гуртом «Собаки в космосі».

Джерело: molbuk.ua, vidido.ua та Максим КОЗМЕНКО, БукІнфо 

1