'Українська у нас була введена як предмет в 11 класі шостим уроком у суботу': чи збереже новий закон дві школи в Тереблече?

"Українська у нас була введена як предмет в 11 класі шостим уроком у суботу": чи збереже новий закон дві школи в Тереблече?

29.09.2017, 15:05

В Україні близько 400 тисяч дітей у 735 навчальних закладах здобувають середню освіту мовами національних меншин. 5 вересня 255 голосами український парламент прийняв закон „Про освіту”, у якому міститься стаття 7, що регулює питання мови. Починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільну і початкову освіту діти зможуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчати державну мову. З 5-ого класу починатимуть навчатися державною, а мову національної меншини вивчатимуть як окрему дисципліну.

У селі Тереблече діють дві школи. В одній навчання проводиться румунською, в іншій — українською, що дає змогу батькам обирати навчальний заклад своїй дитині.

У Тереблеченській ЗОШ №1 І—ІІІ ст. нині навчаються 166 учнів при потужності закладу 450. Працюють 25 педагогів. Директор Аурельян Німіджан розповідає:

— Окрім дітей із Тереблече, до нас доїжджають з Горбівців, оскільки там немає середньої школи і навчання у 10-11 класах продовжують у нас. Також частково із Стерче. 30% наших учнів — поляки. Тобто діти, які хочуть навчатись українською — можуть зробити свідомий вибір. Я ж свого часу закінчив румуномовну школу. Українська у нас була введена як предмет в 11 класі шостим уроком у суботу. Звісно, в університеті мені було важко. Були студенти, які залишали навчання. Але сьогодні все простіше, адже українська у школах вивчається.

Аурельян Октавянович вважає, що результати ЗНО були б вищими, якби завдання для випускників румуно та україномовних шкіл були різними. Також зізнається, що учні стараються поступати після дев’ятого класу, щоб уникнути зовнішнього незалежного оцінювання.

Тож, чи збереже дві школи на селі, а відповідно робочі місця, і свідомий вибір місцевого населення якою мовою навчатись — рідною чи державною — прийняття нового закону?

Лариса ДУЩАК.

Фото автора.

1