Українська армія посідає 29 місце в світі, а за витратами на оборону Україна перевищує значну частину країн НАТО, - Іван Рибак

Українська армія посідає 29 місце в світі, а за витратами на оборону Україна перевищує значну частину країн НАТО, - Іван Рибак

13.04.2018, 18:31

12-13 квітня у столиці відбувся Київський Безпековий Форум. Це щорічне зібрання друзів України вже стало провідною регіональною дискусійною платформою для обміну баченнями європейської безпеки. Його учасниками є представники урядів, незалежні експерти з регіональних та глобальних організацій, впливові інтелектуали, політики та журналісти. Нинішніми спікерами, окрім Петра Порошенка, Володимира Гройсмана, Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова, є заступник Міністра оборони США Роберт Карем, заступник Генсекретаря НАТО Роуз Ейлін Геттемюллер, старший науковий співробітник Центру США і Європи Брукінгс Стівен Пайфер, та низка керівників різного рівня з країн-сусідів та інші політики. 

Ми попросили прокоментувати нинішній Форум народного депутата від фракції БПП “Солідарність” Івана Рибака. Його бачення таке:

“Сьогоднішній Київський Безпековий Форум без сумніву є відвертішим, глибшим, таким, що чітко розставляє маркери.

Чи не вперше на ньому заявлена чітка позиція США про необхідність прийняття України в НАТО. Проведений колективний аналіз потенціалу України, як члена НАТО, теж вражає. Зазначено, що українська армія посідає 29 місце в світі, чисельність сил безпеки в Україні становить близько півмільйона осіб, і для десятьох країн членів НАТО, які розташовані в рейтингу поруч, це є серйозним аргументом. Наш військовий досвід вартий уваги.

За витратами на оборону Україна нині перевищує значну частину країн НАТО. Неоціненним є досвід нашої держави в умінні протидіяти російській агресії, знанні російської тактики ведення війни, тепер уже і гібридної та інформаційної”, - заявив Іван Рибак.

В Україні значно зросла кількість прихильників її вступу в Альянс, і ці тенденції посилюються з поглибленням санкцій, обвалом російського фондового ринку і курсу рубля. З розширенням списку осіб з оточення Путіна, котрі підпадають під жорсткі санкції Заходу, і природньо створюють потенційну конфліктну ситуацію в середовищі наближених до диктатора.

“Що наразі чекає НАТО від України? Це прийняття запропонованого Президентом України варіанту Закону “Про національну безпеку”, котрий забезпечить контроль над військовими.

Як народний депутат, я переконаний, що цей Закон буде прийнято”, - підкреслив Іван Рибак.

Народний депутат вважає, що Україні не можна розцінювати вступ у НАТО, як виграш джек-поту.

“Нам треба продемонструвати нашим партнерам наявність сильної демократичної влади, верховенства права, захист таких інститутів вільного суспільства, як свобода слова і система антикорупційних органів.

Дуже важливою є заява постійного представника США при НАТО Кей Беллі Хатчісон, котра вперше чітко заявила: “США хоче, щоб Україна стала членом НАТО, можу вас запевнити. І Україна рухається до цього, оскільки виконує Річні національні плани”.

Це чіткий сигнал Кремлю, тим більше на тлі загостреної конфронтації між США та Росією після хімічної атаки військ Асада разом з російськими вояками проти сирійської опозиції, котра поглибила ескалацію конфлікту”, – наголосив політик.

Народний депутат вважає, що нинішній Безпековий Форум у Києві є успішним завдяки чіткій політиці, стратегії і міжнародній відповідальності Президента України Петра Порошенка. Він є свідченням його послідовності і успіху на міжнародній арені.

“На Форумі прозвучала теза, що Україна вже перемогла Росію у оголошеній нею війні. Морально на 100%. Завдяки нашому народові, нашим героям на передовій, безкомпромісній позиції нашої влади щодо відсічі агресору і звільненню окупованих територій, ми стали серйозним геополітичним гравцем, з яким рахуються і друзі, і вороги”, - переконаний Іван Рибак.

Джерело: http://chernivtsi.solydarnist.org/?p=4678

1