Україна знову посіла перше місце в світі як країна походження контрабандних сигарет

Україна знову посіла перше місце в світі як країна походження контрабандних сигарет

17.02.2016, 13:56

Україна посіла перше місце в світі  як країна-контрабандист сигарет за даними останнього звіту Всесвітньої митної організації (ВМО) про нелегальну торгівлю “2014 Illicit Trade Report”[1], опублікованого в грудні 2015 р.

Згідно з цим документом у 2014 р. було зафіксовано 354 випадки конфіскацій контрабандних сигарет, які були відправлені із України. У 2014 р. у першу десятку країн походження контрабандних сигарет також потрапили Польща, Парагвай, Молдова, Бразилія, Вірменія, Білорусь, Сербія, Грузія та Китай.

У попередніх звітах ВМО України вже посідала ганебне перше місце у 2008, 2009, 2010, 2011 та 2012 роках, і лише в 2013 році поступилася Тунісу.

Безпосередньо в Україні, за даними ВМО, в 2014 році зафіксовано 71 випадок конфіскації великих (більше 100 тисяч штук) партій сигарет, в яких було загалом вилучено майже 87 мільйонів сигарет. У 2013 році ці показники були набагато менші, відповідно 21 випадок і 21 мільйон сигарет. «Це може свідчити як про зростання ефективності роботи митних органів України, так і про значне зростання обсягів контрабанди сигарет з України у 2014 році. Останній фактор може бути зумовлений девальвацією гривні та здешевленням українських сигарет у валютному вимірі, хоча ставки акцизів протягом 2014 року було підвищено сумарно на 40%», - коментує Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

За даними звіту ВМО, в 2014 році було зареєстровано 48 випадків конфіскації контрафактних сигарет, в 2013 році – 37, тобто приблизно 1% від загальної кількості випадків. Переважна більшість конфіскованих сигарет була вироблена не підпільними тютюновими фабриками, а легальними тютюновими корпораціями, проте через значну різницю акцизів і цін, ці сигарети намагалися нелегально перевезти до тих країн, де акцизи та ціни вищі.

Контрабанда сигарет наносить подвійну шкоду. По-перше, це зменшує надходження до державного бюджету через несплату податків. А по-друге, шкодить громадському здоров’ю, оскільки підриває ефективність заходів із контролю над тютюном, спрямованих на зменшення цінової доступності сигарет та поширеності куріння.

«Для країн-контрабандистів ситуація може здаватися вигідною: сигарети легально виробляються та продаються, з них сплачуються додаткові податки у формі акцизів, а потім сигарети «зникають». Проте досвід показує, що більш високі акцизи дають більше надходжень до бюджету, навіть у тих країнах, куди везуть контрабанду. Наприклад, в 2014 р. Ірландія отримала майже 1 млрд євро від оподаткування лише 3 млрд сигарет, а Україна у 2015 р. – 22 млрд грн від оподаткування 73 млрд сигарет. Але навіть за загальними оцінками ринку українці споживають не більше 65 млрд сигарет. Тобто приблизно 10%  оподаткованих сигарет вивозиться нелегально з України», - підсумовує Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя».

У такій ситуації єдиним виходом є поступове зростання рівня акцизів хоча б до мінімального рівня країн – членів ЄС (зараз це 1,8 євро за пачку). Ініційоване Міністерством фінансів підвищення акцизів на 40% з січня 2016 року – це перший крок на цьому шляху. Важливо також покращити роботу митної служби, але за умови шаленої рентабельності цього бізнесу жодна митниця не зупинить потоки контрабанди.

Нагадаємо також, що в Україні зареєстровано законопроект № 3254 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів», який передбачає встановлення кримінальної відповідальності за переміщення алкогольних напоїв та тютюнових виробів через митний кордон.

[1] http://www.wcoomd.org/en/media/newsroom/2015/december/~/media/6FDFF08E365E49D49C0B6DC375C492B5.ashx

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

 И после того, как в Украине повысятся цены на сигареты, все это количество сигарет, которое идет контрабандой в Европу, будет успешно продаваться на рынках нашей страны

avatar

Mark Tischenko

17 лютого 2016 16:28