Україна вперше підтримуватиме переклади творів українських письменників іноземними мовами

Україна вперше підтримуватиме переклади творів українських письменників іноземними мовами

16.04.2020, 14:42

Translate Ukraine – нова програма Українського інституту книги, яка частково компенсує витрати видавця на переклад та публікацію української книжки іноземною мовою.  Така програма стартує в Україні вперше і стане інструментом виходу для українських авторів на іноземні ринки. Також це ключовий механізм для України стати державою - почесним гостем на головних книжкових ярмарках світу, а для українських авторів – стати вагомою частиною глобального інтелектуального дискурсу.

Конкурс триватиме з 16 квітня до 15 травня 2020. Заявки слід надсилати у сканованому вигляді у форматі PDF на адресу translateukraine(равлик)ubi.org.ua 

“Уперше в історії України держава зможе системно підтримувати переклади нашої літератури. Це дуже важлива історія, адже акт перекладу завжди включає в себе більше, ніж мову. Переклад завжди є елементом культурної та політичної систем, історії. Перекладена українська книжка – slow media про світ українців, про їхні історії, тривоги, перемоги, вигадки, пристрасті, пригоди. Зростання перекладів з української – повільне та неухильне перетворення нас зі споживачів та слухачів на співрозмовників – адже нам є що розповідати світові”, – Богдана Неборак, керівниця сектору перекладної літератури УІК

 

Програма Translate Ukraine розрахована на видавців у тандемі з перекладачами, які бажають перекласти та видати твори української літератури для розповсюдження на іноземних книжкових ринках. УІК покриватиме витрати на придбання прав та витрати на переклад одного видання у межах граничної суми витрат, що еквівалентна € 4 тис.

 

Translate Ukraine підтримує широке коло літературних жанрів, зокрема:

  • художня література: проза, поезія, драматичні твори

  • дитяча та підліткова література

  • гуманітаристика та соціальні науки.

 

Програма не надає підтримку:

  • щодо перекладу творів української літератури, які вже були перекладені та видані відповідною іноземною мовою;

  • щодо перекладів видань, які не спрямовані на широкий загал (виробничо-практичні, нормативні, довідкові, рекламні, видання для дозвілля)

 

Контакти:

Богдана Неборак [email protected] 

Андріана Небожук [email protected] 

Форми заявки та звіту https://bit.ly/3emN1nj 

Офіційне оголошення Інституту https://bit.ly/2Rzspi7 

 

Каталог New Books From Ukraine 2019 https://bit.ly/3bXXaVJ

Каталог Poetry From Ukraine 2019 https://bit.ly/3eaErrI

1