Україна ще декілька місяців буде жити в режимі «м’яких кроків» виходу з карантину, - Арсен Аваков

Україна ще декілька місяців буде жити в режимі «м’яких кроків» виходу з карантину, - Арсен Аваков

21.05.2020, 21:50
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що ще декілька місяців, поки у нас не буде вакцини та протоколів лікування, які гарантують у 99,9% хворих одужання, українці мають виходити з карантину обережно.
 
За його словами, Україна "достатньо достойно" виходить із карантину завдяки вчасним діям української влади.

"Ми вчасно ввели карантин. Ми вчасно відреагували. І навіть, якщо говорити про Чернівці, то ситуація тут непроста, але далеко не трагічна", – повідомив глава МВС.

"Взагалі ми не можемо порівнювати з тим, що відбувається, до прикладу, в Російській Федерації. Тому потрібно, по-перше, сказати "дякую" всім, хто тримає дисципліну, по-друге, медикам. На сьогодні ми готові протистояти цій заразі", – повідомив Аваков.

Водночас він сказав, що у чернівецьких медзакладах наявні засоби захисту для медиків, яких вистачить від 1,5 до трьох місяців.

"На цьому етапі уряд дав, що потрібно. Тепер дуже важлива взаємодія урядових установ та місцевої влади. Це те, що ми очікуємо від місцевих чиновників, з якими у нас сьогодні була достатньо чітка розмова", – сказав Арсен Аваков.

«Україна виходить із ситуації з коронавіросную інфекцією досить достойно тому, що ми вчасно вжили правильні заходи та ввели карантин. Також треба подякувати тим, хто тримає дисципліну та медикам. З 25 травня будуть подальші послаблення карантину. Ще послаблення будуть з 1 червня, але в цілому декілька місяців ми будемо жити в режимі «м’яких кроків». Поки в нас не буде вакцини, не буде чіткого протоколу лікування, ми маємо бути дуже обережними», - сказав Арсен Аваков.

Міністр внутрішніх справ підкреслив, що поступово відкриваються пункти пропуску на кордонах з ЄС. Було прийнято рішення про відкриття 66 пунктів пропуску на кордоні з Республікою Польща, Угорщиною, Словацькою Республікою, Румунією та Республікою Молдова.

«У нас двосторонні відносини з нашими партнерами і ми дивимося, які там правила і крок за кроком відкриваємо пункти пропуску. Але зараз їхати в Румунію або Польщу може тільки той, хто має паспорт цієї країни або посвідку на проживання. Ми очікуємо, що цей режим зміниться десь у середині липня і ми зможемо відновитися в повному обсязі», - зауважив Арсен Аваков.

Нагадаємо, сьогодні Арсен Аваков під час поїздки до Чернівецької області ознайомився з роботою лікарів відомчого шпиталю, а також передав на цілодобове чергування у Чернівецьку область санітарний вертоліт МВС. За рейс він може перевозити 4-6 хворих на відстань до 1200 км.

Санітарний вертоліт МІ-8 брав участь у миротворчих місіях ООН і востаннє працював у Республіці Малі. Його передали ДСНС на умовах безоплатного договору. Вертоліт обладнано ізоляційною капсулою BIO-BAG EBV-30/40, біозахисними комплектами, знезаражувальним душем, ізоляційною камерою і спеціальним модулем, у якому фіксується капсула в польоті.

Госпіталь МВС у Чернівецькій області повністю забезпечений засобами індивідуального захисту для медиків, необхідним обладнанням і ліками для боротьби з COVID-19.

Про це заявив глава міністерства Арсен Аваков, повідомляє пресслужба МВС.

«Ознайомившись із роботою шпиталю та поспілкувавшись із персоналом, можу сказати, що лікарі та медсестри, які працюють з пацієнтами з коронавірусною інфекцією, повністю забезпечені засобами індивідуального захисту, всім необхідним обладнанням та ліками. При лікуванні пацієнтів з COVID-19, медперсонал користується виключно масками багаторазового використання зі змінними фільтрами 3М, вони надійні та комфортні. Дотримуються протоколу лікування пацієнтів з COVID-19», - сказав Аваков.

Аваков вручив нагороди працівникам шпиталю МВС у Чернівецькій області / Фото: https://mvs.gov.ua

Глава МВС наголосив, що система охорони здоров’я МВС і надалі буде вдосконалюватися. Зокрема планується, що згодом всі шпиталі МВС по всій країні будуть доповнюватися апаратами комп’ютерної томографії.

За сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, ініціативу та наполегливість, вагомий особистий внесок у розвиток і зміцнення відомчої медичної служби міністр вручив цінні подарунки – наручні годинники медичній сестрі Марині Зеленюк, фельдшеру-лаборанту Анастасії Меронюк, медичній сестрі Анастасії Мітітюк, завідувачу терапевтичного відділення – лікарю Наталії Каспрук та лікарю-терапевту Світлані Рижовій.

Як повідомляв Укрінформ, на Буковині сьогодні перебувають з робочою поїздкою міністр охорони здоров'я Максим Степанов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і міністр Кабміну Олег Немчінов, які хочуть на місці оцінити ситуацію з поширенням коронавірусу в області.

1