Україна отримала від Австрії близько 50 томів протоколів засідань ради міністрів ХІХ століття Габсбурзької монархії

Україна отримала від Австрії близько 50 томів протоколів засідань ради міністрів ХІХ століття Габсбурзької монархії

28.03.2019, 15:22

Австрійська сторона передала Українському католицькому університету у Львові близько 50 томів протоколів засідань Австрійської ради міністрів за 1848-1867 рр. для подальшого дослідження історії Галичини, України і Габсбурзької монархії ХІХ століття.

Про це повідомляє Посольство України в Австрії на сторінці у Facebook.  

«В кінці березня за ініціативи австрійсько-української історичної комісії Українському католицькому університету у Львові було передано близько 50 томів протоколів засідань Австрійської ради міністрів за 1848-1867 рр. – важливе і унікальне джерело подальшого дослідження історії Галичини, України і Габсбурзької монархії ХІХ століття», – йдеться у повідомленні.

Довідка IA ZIK.

Ці документи є справжньою знахідкою. Оскільки з 1848 по 1867 роки в Австрійській імперії, до складу якої входили й українські землі, було змінено дві Конституції. Для них характерними є глобальні демократичні зміни. Розвиток конституціоналізму Австрії пов’язаний із тогочасними революційними подіями в Європі.

Спочатку, з квітня 1848-го, діяла Конституція Піллерсдорфа, що передбачала утворення конституційної монархії. Запроваджували двопалатний парламент – райхсрат. Нижня палата повністю обиралася населенням, а верхня – частково призначалася цісарем (імператором, – ред.) і частково обиралася родовитою аристократією.

Усім народам Австрійської імперії обіцяли непорушність народності та мови. Визнавали свободу віри, совісті й особи, мови й книгодрукування (із певною цензурою) та свободу спілок. Усі громадяни мали право бути власниками землі, займатися будь-яким законно незабороненим видом заробітчанства чи підприємництва, а також досягати будь-яких чинів та гідностей.

Однак проіснувала ця Конституція недовго. У грудні 1848 року тодішнього цісаря Фердинанда I Габсбурга замінив його племінник Франц-Йосиф. З новим імператором – нова Конституція.

Ольмюцька Конституція була більше спрямована на посилення єдності держави, до якої все ще належали сучасні українські Буковина, Галичина та частина Закарпаття. За умовами цієї Конституції влада зосереджувалася в руках імператора, але демократію ніхто не скасовував. Проголошувалися скасування кріпацтва, свобода віросповідання та інші політичні й громадянські права.

Кожен із 14 коронних країв у складі Австрійської імперії тоді отримував право на свою конституцію та представницькі установи.

За тих часів, 1850 року, Галичині надали власну крайову конституцію. Нею проголошувалося, що поляки й руські (тобто українці, – ред.), а також інші народності коронного краю – рівні в управлінні. Кожен народ мав непорушне право на збереження й розвиток своєї народності та мови.

Галичина отримала автономію з власним Сеймом, а Буковина – статус коронного краю з титулом воєводства та власні органи самоуправління.

1866 року Австрія програла в австро-прусській війні та змушена була об’єднатися з Угорщиною. У грудні 1867-го утворилася Австро-Угорська монархія. Відтоді, зрозуміло, конституційні зміни продовжувалися.

Деякі положення нової конституції мали важливе значення для українського населення Австро-Угорщини. По-перше, усі народи держави (різних рас, – ред.) – рівні в правах. По-друге, кожна раса має право підтримувати й культивувати свою національність та мову. По-третє, Австро-Угорська монархія визнає рівне право використання всіх мов, вживаних в областях, у школах та на різних актах державного життя. По-четверте, установи народної освіти в областях із різнорасовим населенням повинні бути організовані так, щоб кожна раса могла отримувати освіту рідною мовою, без потреби вивчення іншої.

Простіше кажучи, 1848-1867 роки – час, який сприяв розвитку українського народу як єдиного та незалежного. Зі своєю мовою, вірою, освітою та правом голосу. Тому, вивчити всі 50 томів протоколів засідань Австрійської ради міністрів за 1848-1867 роки – безсумнівно український інтерес.

Джерело: https://zik.ua/ 

1