Україна має право на помісну автокефальну церкву, як і всі незалежні держави, - член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт”  (відео)

Україна має право на помісну автокефальну церкву, як і всі незалежні держави, - член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт” (відео)

19.04.2018, 13:52

Україна має абсолютне право на помісну автокефальну церкву так само, як православні громади в інших незалежних країнах, а не підтримувати звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо автокефалії можуть лише вороги незалежності нашої держави.

Про це заявив член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт” Віктор Єленський в інтерв’ю журналістам, коментуючи ухвалення відповідної постанови.

Постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні (№8284) підтримали 268 народних депутатів.

Віктор Єленський нагадав, що 16 червня 2016 року Верховна Рада вже зверталася до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання українській православній церкві автокефалії. І тоді Вселенський Патріарх розглядав звернення українського парламенту та призначав спеціальну комісію з цього питання. Однак, за інформацією Віктора Єленського, після того звернення до патріарха почали постійно їздити “гонці” з України, які розповідали йому про “нелегітимність Верховної Ради і що вся українська влада прийшла в результаті державного перевороту”.

Отже, як зауважив народний депутат, сьогоднішнім зверненням Верховна Рада ще раз нагадала про своє звернення від 16 червня 2016 року, а також підтримала звернення  Президента України.

“Але у Патріарха Варфоломія дедалі більшою мірою міцніє віра, що ситуація є ненормальною. Ненормальність полягає в тому, що московський патріархат і Кремль вважають, що тільки там, де двоголовий орел, там дух святий дихає, а в іншому місці він їм дихати не дозволяє. І сьогодні вони нам показують і посилаються на канони, яких не існує в церковному праві. І всі ці “канони” в їхній інтерпретації, в “кремлівському богослов’ї” полягають в тому, що “Україна ніколи не може отримати свою автокефальну православну церкву”, як її отримали грузини, серби, румуни, болгари, чехи, словаки та інші”, - наголосив Віктор Єленський.

Парламентар також зауважив, що московський патріарх Кирило відкрито говорить про те, що “кордони моєї церкви непорушні, а Київ для нас є таким же святим і сакральним місцем, як Мцхета для грузинів і Косово для сербів, тому ви (українці. – Ред.) ніколи нічого не отримаєте”.

Отже, на думку Віктора Єленського, Москва буде продовжувати чинити шалений опір наданню Україні автокефалії.

“Звичайно, вони (РПЦ  та Кремль. - Ред.) будуть робити все можливе, щоб не допустити цього. І я зверну вашу увагу, що за цю постанову щодо звернення до Патріарха Варфоломія не будуть голосувати ті, хто ніколи ні за яких обставин не голосують за зміцнення обороноздатності нашої країни”, - заявив Єленський перед голосуванням.

У свою чергу заступник керівника фракції “Народний фронт” Сергій Пашинський зауважив, що “з початком російської агресії російський уряд, Путін використовують релігійне питання для спроби розпалення ворожнечі та для ескалації конфлікту”.

“В релігійному питані ми, на жаль, досі знаходимось в орбіті російської імперії, навіть не російської держави. Саме тому я вітаю таке рішення (звернутися до Вселенського Патріарха щодо автокефалії. - Ред.). Те, що цей процес треба запустити на більш серйозному рівні, я абсолютно переконаний”, - резюмував народний депутат.

 Українська держава зобов’язана захищати право на свободу совісті усіх громадян, але вона також повинна не дозволяти зловживати релігією тим, хто намагається це робити, та не допускати втручання іноземних держав у внутрішні справи українських православних.

Про це заявив член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт” Віктор Єленський, реагуючи на закиди представників “Опозиційного блоку” та “п’ятої колони” про те, що “держава не повинна втручатися у справи церкви і тому не можна було підтримувати звернення до Вселенського Патріарха щодо автокефалії”.

Він зазначив, що підтримавши звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Українській православній церкві автокефалії Верховна Рада проголосувала за те, щоб “мільйони українців перестали бути таврованими як “безблагодатні” - для того, щоб вони стали поруч з усіма народами православної культури, які давно вже отримали свою автокефальну церкву. Отримали тому, що вони православні і тому, що вони здобули свою державність”.

“Конституція України передбачає відокремлення церкви від держави, але це не означає, що держава не повинна допомагати своїм громадянам у тому, щоб вони утвердилися в такому канонічному статусі, в якому вони хочуть. Для того, щоб іноземні держави не втручалися в їхні внутрішні справи”, - наголосив народний депутат.

Член профільного комітету також нагадав, що “протягом останніх чотирьох років українська держава зробила дуже багато для зміцнення фундаментальних підвалин свободи совісті та для того, щоб релігійні організації і просто громадяни України отримали всі можливості для гідного вираження своїх релігійних почуттів”.

Однак він зауважив, що за “канонами” московського патріархату УПЦ Київського патріархату, наприклад, нібито не має права відспівувати померлих, навіть дітей.

“Таким ситуаціям треба покласти край. Українська держава зобов’язана захищати право на свободу совісті не тільки своїх громадян, а всіх, хто живе в Україні. Вона повинна захищати права об’єднань українських громадян, створених за релігійною ознакою, і українська держава не повинна дозволяти зловживати релігією тим, хто хоче це робити”, - підкреслив представник фракції “Народний фронт”.

“Ніде в українському законодавстві не сказано, що релігійні організації можуть зривати мобілізацію, що вони можуть підтримувати  країну, яка напала на Україну. Ніде в українському законодавстві не сказано, що релігійні діячі повинні освячувати ракети, зброю, направлену проти України, тому українська держава повинна захистити своїх громадян, повинна захистити свою країну і повинна захистити свободу совісті”, - резюмував Віктор Єленський.

 
ДОВІДКОВО:
 
Депутати Верховної Ради проголосували за постанову щодо звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

За це рішення проголосувало 268 народних обранців.

Спочатку до парламентарів звернувся президент Петро Порошенко, який закликав їх підтримати його звернення.

Потім виступив голова ВР Андрій Парубій.

"Сьогодні ми маємо історичний шанс. Президент України звернувся до парламенту підтримати його звернення до його святості Варфоломія. Свого часу український парламент вже звертався до патріарха і це тоді налагодило діалог про створення в Україні помісної церкви", - сказав Парубій.

За його словами, це "питання релігії, але також утвердження державності та національної безпеки і питання буття української держави і української нації", - сказав він.

Коли перед голосуванням почалися виступи від фракцій, до трибуни підійшов Юрій Бойко і фракція "Опозиційного блоку", який заявив що у них інше бачення події і що подібне звернення свідчить про те, що почалася президентська кампанія з використання "найбільш чутливої теми релігії".

Також він зазначив, що не треба втручатися у питання релігії і заявив, що його фракція буде голосувати проти постанови. Депутати від Опоблоку заблокували трибуну.

В залі почали скандувати "Ганьба!".

Фракцію "Опозиційний блок" підтримав і представник від групи "Партія Відродження" Андрій Шипко, який заявив, що буде кожну неділю ходити у свою церкву "навіть, якщо вона залишиться одна".

За його словами, держава не має права втручатися у релігійні справи і якщо вже зайшла мова про єдину церкву, то треба звернутися не до Варфоломія, а до голів церков і провести референдум.

Йому теж почати кричати "Ганьба".

Всі інші фракції виступили на підтримку цього звернення.

Перед голосуванням Парубій ще раз закликав до підтримки постанови, зазначивши, що українці будуть уважно стежити за тим, як проголосував кожен із нардепів.

Після успішного рішення Порошенко привітав усіх з цією подією і заявив, що розмова з Варфоломієм відбудеться "прямо зараз".

Як повідомлялося, 17 квітня президент Петро Порошенко повідомив лідерам парламентських фракцій, що звернеться до вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

18 квітня у Верховній Раді запропонувлося підтримати звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Відповідний проект зареєстрували спікер Андрій Парубій, його заступники Ірина Геращенко та Оксана Сироїд, Юлія Тимошенко ("Батьківщина"), Артур Герасимов та Ірина Луценко (БПП), Максим Бурбак і Андрій Тетерук ("народний фронт"), Олег Ляшко ("Радикальна партія") й Олег Березюк ("Самопоміч"), а також Степан Івахів (група "Воля народу").

Проект постанови одразу спрямовано на розгляд комітету.

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Миколай Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

16 червня 2016 року Верховна Рада ухвалила звернення до вселенського патріарха із проханням надати автокефалію Православній церкві в Україні.

Вказуючи на агресію з боку Росії, нардепи просили його визнати нечинним акт від 1686 року і скликати Всеукраїнський об’єднавчий Собор, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав українське православ’я.

Тоді проти такого звернення проголосували 14 депутатів, 11 з яких – від "Опоблоку".
1