На вежі Чернівецької ратуші вже 10 років опівдні лунає «Марічка»

На вежі Чернівецької ратуші вже 10 років опівдні лунає «Марічка»

11.11.2014, 14:37

11 листопада виповнюється рівно 10 років славній чернівецькій традиції: щодня опівдні на балконі Чернівецької ратуші сурмач у традиційному народному гуцульському костюмі на всі чотири сторони світу грає уривок з мелодійної пісні «Марічка».

Така традиція була започаткована у 2004 році.

З тих пір сурмач кожного дня долає 126 сходинок на вежу ратуші. Він стає там, де раніше, як розповідають краєзнавці, працівники магістрату інформували громадян про події у світі трьома мовами і розпочинає церемонію. Кожного дня, незалежно від того яка погода, Василь Козак грає «Марічку» і повідомляє чернівчанам і гостям міста, що настав полудень.

Проте не всі чернівчани знають, хто є автором ідеї з сурмачем на адміністративній будівлі. 

Авторство уже усталеної чернівецької традиції є Василь Кифяк, який зараз займає посаду заступника директора з наукової роботи ЧТІ КНТУ.

- Я 20 років працював у сфері туризму. У 2004 році почав займатися науковою діяльністю у ЧТІ. Якраз на початку листопада 10 років тому назад, повертаючись додому з роботи, я звернув увагу на добре освічену площадку Ратуші і подумав, що добре було б її використати у плані принад для туристів. Вирішив увечері зайти до Миколи Трохимовича (Федорука – ред.) і поділитися ідеєю, яка виникла у мене. Мер був дуже зайнятий, але все-таки погодився мене прийняти. Коли я розповів про сурмача на Ратуші, він відсунув свої папері убік, - згадує Василь Кифяк.

Науковець також розповів, що спочатку планувався вихід сурмача двічі на день: о 12.00 і о 18.00, однак було вирішено, що достатньо тільки одного разу.

- Все починалося і організовувалося виключно на громадських засадах. Від листопада до січня проект реалізовувався без фінансування.

Приємно, що всі розуміли стан справ. Тоді за дякую грали трубачі культурно-освітнього училища, - розповів Василь Кіфяк.

Автор ідеї зазначив, що його часто питають, чому саме мелодія «Марічки», на що він постійно відповідає: «Запропонуйте щось інше і гідне такої церемонії».

До слова. «Головним» сурмачем у Чернівцях є Василь Козак. З нагоди ювілею традиції його сьогодні було відзначено нагородою міської ради. Сам сурмач відзначає, що долати кожного дня 126 сходинок туди і назад для нього зовсім не важко і це є непоганою зарядкою. 

Джерело:  chv.tv

Фото: euromisto.cv.ua 

1