В 'УДАРі' занепокоєні, що 'оптимізація' від Єлизавети Пушко-Цибуляк перетворить Буковину на Крим чи Донбас

В "УДАРі" занепокоєні, що "оптимізація" від Єлизавети Пушко-Цибуляк перетворить Буковину на Крим чи Донбас

14.07.2014, 23:56

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

14 липня  2014 року

Повідомлення для ЗМІ

 ЗАЯВА

 Чернівецька обласна організація Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» занепокоєна висловлюванням начальника департаменту фінансів Чернівецької ОДА Єлизавети Пушко-Цибуляк щодо оптимізації мережі бюджетних установ та упорядкування штатної чисельності працівників, яка стосується галузей культури і освіти.

Під час свого брифінгу у середу, 9 липня, начальник департаменту фінансів заявила про те, що департамент проводить оптимізацію бюджетних установ. Враховуючи сьогоднішню політичну і економічну ситуацію в країні, Чернівецька обласна організація Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» погоджується із тим, що видатки на бюджетну сферу необхідно переглянути та у деяких галузях суттєво зменшити. Однак ми не погоджуємося із тим, що подібна оптимізація повинна стосуватися лише  галузей культури і освіти краю, яка має виховний характер та є стратегічно важливою для області і держави, особливо зважаючи на події сьогодення.

Начальник департаменту фінансів пропонує зменшити, окрім всього іншого, видатки на проведення творчих звітів та рекомендує переглянути витрати на  функціонування мережі сільських бібліотек та клубів.

Яку системну загрозу може викликати така оптимізація? Занедбання культури може призвести до негативних наслідків, коли актуальним стоїть питання загрози територіальної цілісності на незалежності України. Культура – це перший чинник, що формує національно свідоме та сильне, згуртоване спільними цінностями та ідеалами суспільство.

Ми уже маємо результати того, як діє політика байдужості до національної мови та культури – це Крим і Схід України. Роками там насаджували російську мову і систематично зомбували місцеве населення у своїй нелюбові до всього українського. Такі дії знищили культурне проукраїнське «обличчя» Криму та Сходу України, що сьогодні дає свої криваві плоди. Безвідповідальна політика дозволила підготувала грунт для сепаратистів і загарбників. Буковина не має права повторити ці помилки! Чернівецька область – мультикультурний край і саме процес постійного культурного діалогу є запорукою спокою та миру в нашому домі.

У цьому ж ключі маємо дивитися на ситуацію з функціонуванням сільських бібліотек та клубів, яку начальних департаменту фінансів бажає переглянути. Клуби та бібліотеки у селах – чи не єдині заклади культури, які ще утримують молодь від деградації, розвиває національну свідомість сільських жителів, підтримує національні традиції різних етносів, збагачує наш край народними колоритами. Тому потрібно ставити питання не про перегляд функціонування цих закладів, які і без того перебувають на межі виживання, а навпаки, говорити про нові реформістські кроки у галузі, заохочувати до оновлення, осучаснювати дані заклади культури та сприяти їхньому розвитку.

  То ж чи не «душимо» ми культуру своїми ж руками? Звісно, у сьогоднішній важкий час влада повинна забезпечити цільове та максимально економне  використання наявних фінансів. Але що стосується культури, тут варто впливати на покращення якості даної сфери, застосувати системний підхід до вирішення її проблем, але аж ніяк не йти шляхом скорочення видатків. В решті-решт - маємо спитати думку та почути позицію буковинської громади і не «рубати з плеча» в такій важливій і чутливій для області галузі, користуючись лише бажанням зекономити державні кошти. В іншому випадку, ми економлячи на культурній сфері, отримаємо не мультикультурний край, а безлику територію з споживацьким мисленням, яка не знатиме ані свого роду, ні своїх традицій. 

1


КОМЕНТАРІ (18)

Ніякої культури! Всі на війну з Українцями! Петя кровавий (Вальцман) за нас Українців подумає і всіх пустить по світу.

avatar

Революціонер

14 липня 2014 22:21

абсолютно увесь зміст заяви можна було оприлюднити посадовим особам вищого рівня на робочій апаратній нараді в ОДА. Не заглиблюючись у зміст,очевидно, питання регулюється на 2 поверсі Грушевського, 1. Я стурбований низьким професійним рівнем служб обласного Удару.

avatar

читач

14 липня 2014 22:31

ОДА і ця вимагає скоротити девять артистів нашого обласного драмтеатру, ще до початку нового театрального сезону. Народ! Нас тримають за лохів, або придурків. З війни проти культури і мистецтва починав гітлер і сталін. Вже "оптимізували" Чернівецькі книгарні...

avatar

Чернівчанин

14 липня 2014 23:04

"Удар" не думає ні про який народ ані про область, тільки ганьбить губернатора. Чому ця стукнута в тімячко партійка мовчить стосовно численних негараздів, дибільних кадрових призначень? бо боїться слово пикнути - морду наб,ють цьому "удару". а тут, вихопивши слова фінансистки з контексту, розверещалися брехливо, ще й прикрилися ванзуряковим ім,ям. отакі у нас партії ниці і нікчемні.

avatar

сучий син цей "удар"

15 липня 2014 07:58

Ударівці все правильно роблять , в селах повна розруха та суцільне пияцтво . Давайте заберемо бібліотеки і клуби та лишемо    після себе деградоване суспільство . Якщо ми не зробимо свій вклад в розвиток нації , за нас це зробить Путін .

avatar

Олег

15 липня 2014 09:42

Повністю підтримую позицію УДАРу, оскільки у сучасних умовах, коли війна іде більше у площині пропаганди, потрібно виховувати морально стійку та патріотичнго налаштовану націю. І коли скоротимо і без того ледь животіючі осередки культури у містах сілах матимемо сепаратистів не лише на Сході.

avatar

маша, чернівці

15 липня 2014 10:10

тут комусь повилазило просто. завидують, що ударівці ще не спаскудились. от і вирішили причіпитися ні до чого. думаю, удар тут правильно поступив. попри всьо що і ванзуряк ще керує партією не бояться виступити і сказати що не так робиться

avatar

оглядач

15 липня 2014 10:14

тут питання хто поставив цю мадам на таку посаду. згадайте любі мої при кому вона і де була. та сама політика ті самі кроти. от і нема чому дивуватися. варто лише вичикати трохи і всьо стане на воє місце вона ще себе покаже наповну

avatar

завідувачка

15 липня 2014 10:16

що розкурдудакали прихостки  добре сидите там під нею як під квочкою. прикармлює небойсь там добре, що так файно пишите за ту кобітку

avatar

вано

15 липня 2014 10:17

при чому там Ванзуряк. Тут питання зовсім не в ньому! люди, троха думайтк своїми мізками. так націю знищити хочуть. не вірити? на сході тоже так вірили. хоч раз боріться на сою країну, а не шукайте винних

avatar

льоша

15 липня 2014 10:19

 Я розумію що це так звана оптимізація призведе до економії державних коштів, але якщо глянути видатки на фінансування культури особливо культури наголошую, то культура виходить взагалі бомжем у всій адміністрації і не тільки. А ми ще говоримо що культура це головне а у нас на культуру кидають копійки на розвиток культурних традицій, колективів, охорони культурної спадщини я взагалі мовчу скоробудемо дітям на картинках памятки (церкви, обєкти археології, монументи та ін.) будем показувати. В районах до того скоротили працівників відділів культури, що далі немає вже куди залишили по одному по два спеціалісти а повноважень накидали як іграшок на новорічній ялинці. Робіть висновки друзі! А не оптимізацію.....

avatar

Чорний

15 липня 2014 10:27

avatar

Іван

15 липня 2014 11:35

Дуже розумно,знайшла на чому економити!На повені не зекономила?

avatar

Буковинець

15 липня 2014 11:37

Пані думаєте хороші справи робите? Звернусь до свого керівництва,і ми підтримаєм Удар

avatar

Свободівець

15 липня 2014 11:43

Це питання вирішується  буквально  в кабінеті губернатора, знаючий керовник зразу мав  Пушко -Цибуляк сказати що ця оптимізація не на часі і не в тему і все- крапка. Цибуляк - Пушко обтерлася і пішла до роботи.  Висновок : або губернатор не  тямить в цих питаннях, або просто невдало партія піариться принижуючи гнубернатора.

avatar

антиоптимізація

15 липня 2014 12:46

Скорочення потрібні, згадаймо призначення соцпрацівників, то були агітатори ПР на зарплаті у держави, то що і вподальшому їх утримувати ? Клуби та бібліотеки віддавати школам, нехай вдень в клубі займаються діти, а вечірний час нехай орендатори проводять свої дискотеки. А публічний скандал говорить про непідпорядкованість підлеглих, або слабкістькерівника.

avatar

Василь

15 липня 2014 16:52

Вася напевне в тебе не всі дома! Якщо хочеш щось скоротити то вкороти собі штани! Вася Україна це не тільки бабло, війна, москалі, майдануті, Україна це велика культурна і національна спадщина, Україна це Український театр, Україна це Українська бібліотека, будинок культури! Україна Вася це культура слова, культура поведінки, культура життя Вася. Культура Вася, це коли не мочаться в підїздах, культура Вася це коли не харкаються по місту зернятами, ів щзе багато чого Вася. Але для цього Вася потрібні театри, книгарні, будинки культури.

avatar

До Василя

15 липня 2014 17:51

До сучого сина. Тобі партія Удар вже набила пику, тому ти верещиш та лицемірно прикриваєшся думкою про народ. Намалюємо портрет з твоєї широкої мармизи, фарисей ти нікчемний, коли говориш на третину людей такі речі.

avatar

вася

16 липня 2014 18:13