Учні шкіл Глибоччини побували на найнижчому місці земної кулі і не тільки…

Учні шкіл Глибоччини побували на найнижчому місці земної кулі і не тільки…

21.10.2015, 00:13

За шість днів можна пізнати цілу країну, використовуючи путівником Біблію, скупатись у хвилях трьох морів, розібратись у своїх пошуках та очікуваннях від життя, привезти додому найдорожчий сувенір. І здійснити все це безкоштовно. Принаймні, так розповідають учні шкіл Глибоччини з власного досвіду. Отож.

Як відвідати Ізраїль безкоштовно

Засновники та керівництво благодійного фонду „Живи, Буковино” Василь Бербека, Георгій Сирбу спільно з Департаментом освіти та Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області співорганізували конкурс „Знавці Біблії”. Проводили його цьогоріч вдруге. Цікаво, що у заочному етапі взяли участь більше двох тисяч учнів. Це свідчить про знання дітьми Святого Письма.

У різних вікових категоріях обрали 6 переможців обласного рівня. Троє з них ? з Глибоччини: учениця 8 класу Глибоцької ЗОШ Анастасія Рєпіна, одинадцятикласник Кам’янської ЗОШ Олександр Загарюк та дев’ятикласник Тарашанської ЗОШ Дмитро Плантус. Кращі знавці Біблії отримали нагороду ? поїдку на 6 днів та 5 ночей до країни з багатовіковою історією Ізраїлю. Організатори конкурси знають

 Як суспільство може стати кращим

Дитину неможливо примусити стати доброю. Цьому можна тільки навчити. Зрештою, батьки не в змозі завжди бути поруч, щоб підказати як правильно. Але якщо дитина полюбила Біблію, вважають організатори, якщо істини Святого Письма стали частиною її душі, то вже що б з нею не траплялось, житиме згідно того, що в її серці. Далі — Біблія має силу робити чудо у душі людини і перетворювати життя. Так перетворюється і суспільство до кращого.

 Минулоріч виборола почесне друге місце, чим була незадоволена

Анастасія Рєпіна спробувала себе цього року ще раз. Хоч минулоріч, як найменша учасниця, стала другою — у знаннях була впевнена. Готувала Настю до конкурсу мама Олена Мірчівна, яка впродовж 10 літ викладала основи філософських знань та релігієзнавство у Чернівецькому коледжі дизайну та економіки, є головою методоб’єднання вчителів християнської етики Глибоцького району. Настя вважає, що готувалась до конкурсу всі свої 13 років. Біблія у родині дівчини шанується, не просто читається, а цитується у складних ситуаціях, передається з роду в рід. Мають навіть перше видання живою українською мовою, здійснене у Відні 1903 року. Колись, щоб придбати його, люди навіть продавали худобу. Як, власне, зробила і бабуся Насті. Ця книга стала сімейною. На жаль, немає вже бабусі, та зберігається на пожовклих сторінках підкреслене нею як „важне”.

 Свіжі враження ? Фейсбук нам в поміч

Отримавши гран-прі, учні з тренерами почали збиратись в дорогу. Звісно, було багато прохань одразу через Інтернет-мережі повідомляти враження, виставляти фото, як це сьогодні модно робити. Тому цитую „гарячі” відчуття зі сторінки матері однієї з переможниць, начальника відділу у справах молоді і спорту РДА Олени Рєпіної про день другий. Бажаючі прочитати більше можуть заходити на її сторінку.

„Ізраїль: день другий. Гора Каранталь в Юдейській пустелі — місце сорокаденного посту та спокутування Ісуса Христа дияволом. Найбільшу ментальну битву було виграно саме тут. Ми піднімалися у монастир, витесаний у скалі, самотужки без підйомників у 45-градусну спеку, аби хоч на кілька йот торкнутися подвигу Сина Божого. Воно того варте — духовне піднесення на місці, де Ісус сказав: „Геть від мене, сатано!”. Та гора, з якої відкривається краєвид на кілька держав, залишила незабутні враження.

Пощастило увійти в Йордан — місце хрещення Ісуса, щоб змити із себе всі переживання, тривоги, набратися сил і впевнено йти вперед. Вода тут збагачена кремнієм, жовта, але не брудна.

Екскурсія на фабрику „АХАВА”, де виробляють косметику з мінералів Мертвого моря та відпочинок на Мертвому морі — незабутні”.

Про патріотизм, царство хай-тека і квартири за 5 мільйонів доларів

Калейдоскоп святих місць майстерно доповнили розповіді кваліфікованого гіда про сьогодення Ізраїлю, ставлення до історії, законів, культури та звичаїв, — ділиться враженнями Олена Рєпіна по поверненню. Мандруючи земними стежками Ісуса Христа, старозавітних пророків та авторів Біблії Ізраїль, невелика країна, відкрила місто, яке вчить слухати голос власного серця, Єрусалим. Його, каже Олена Мірчівна, пізнати просто неможливо! Можна полюбити, тут можна спробувати зрозуміти себе, розібратись у своїх пошуках, очікуваннях, надіях, вчинках і досягненнях… Єрусалим — місто трьох релігій, адже споруджені церкви, синагоги і мечеті. Під час екскурсії учні-переможці шкіл Глибоччини відвідали головну святиню іудеїв — Стіну плачу, найбільшу святиню християн — храм Гроба Господня, Храмову гору. Також побачили Гетсиманський сад на Оливковій горі, католицьку церкву Страстей Господніх, православну Успіння Богородиці та гору Сіон, де біля могили царя Давида та місця Таємної вечері свічки ставлять іудеї, християни і мусульмани. Відвідали молодий, галасливий, повний життя Тель-Авів — царство хай-тека, у якому багатоповерхівки по сто поверхів і квартири на увесь поверх, ціною 5 мільйонів доларів. Найбільший шик — верхня квартира, де є висячі сади. Також знайшли „свою вуличку” та загадали бажання у древньому Яффо, вулички і будинки якого побудовані з білого каменю і носять назви знаків зодіаку.

Побували на найнижчому місці земної кулі — Мертвому морі, яке існує понад 5000 років. Воно є найбагатшим, з відомих, джерелом мінералів і мікроелементів, що знаходяться у воді і лікувальних грязях. А на фабриці „АХАВА”, як розповідає Олена Рєпіна, довідались: тюбик крему для рук можна придбати від 100 доларів.

Проїхались також Віфлиємом, Назаретом, Єрихоном, Капернаумом…

Поїздка на Святу Землю виявилась ще й унікальною нагодою пізнати менталітет одного із найдревніших народів світу, який попри часті війни, полони, пограбування, голокости зумів зберегти свою самобутність. Віра у єдиного Бога та дану Ним землю для життя єврейському народові — ось основна доктрина національно-патріотичного виховання, на якій зросло та виросло не одне покоління ізраїльтян.

 Ukraine! O! Very nice country!

Цікавий момент, на який гід звернув увагу. По одну сторону в Ізраїлі живуть євреї, по іншу — араби. Євреї проживають у квартирах, працюють бухгалтерами, лікарями, вчителями, митцями… Для арабів квартири — це сором. Вони обирають багатоповерхові власні будинки та робітничі професії. Ніхто, до речі, не вміє так надійно будувати, як араби.

Дуже позитивно, зауважила Олена Мірчівна, в Ізраїлі сприймають Україну. Коли вдягли вишиванки і пішли на базар по ViaDeLaRossa (вулиці, якою Ісус заїжджав у Єрусалим), місцеве населення вітало лозунгами: „Україна — єдина країна”, „Слава Україна”, запитували: „Як справа?”. Було приємно, що ми вже не турісто, а „Ukraine! O! Very nice country!”. Тобто, імідж держави, яка за свободу бореться, дуже цінний.

Повертаючись на Україну з найдорожчими сувенірами — враженнями, учасники поїздки ділились ними із супутниками з Тернополя та Львова. Ідея проведення конкурсу „Знавці Біблії” та нагородження призом — поїздкою до Ізраїлю — викликала захоплення та схвалення депутатів обласної ради Тернополя та духовенства Львова, які вирішили започаткувати подібний конкурс у себе.

Лариса Дущак

1