Учасник АТО, військовий лікар Ігор Малишевський привітав буковинців із Днем захисника України (+ВІДЕО)

Учасник АТО, військовий лікар Ігор Малишевський привітав буковинців із Днем захисника України (+ВІДЕО)

14.10.2020, 15:49

Учасник АТО, військовий лікар, директор Буковинського клінічного онкологічного центру, кандидат у депутати Чернівецької міської ради від політичної партії «За майбутнє» Ігор Малишевський привітав буковинців із Днем захисника України

«Шановні побратими, ви справжні чоловіки, які істинно, дією, а не на словах, захищають нашу країну. Вітаю вас зі святом. На ваших плечах – великий тягар і неймовірна відповідальність. Знайте, що ви герої; що ви потрібні, адже кожна ніч в українських оселях минає спокійно лиш тому, що ви – на варті. Тож здоров’я вам, любі наші воїни! Сил і терпіння! Хай ворог не пройде. Хай український дух міцніє.Слава Україні! Честь і шана її вірним синам!», - заявив Ігор Малишевський. 

 ДОВІДКОВО:

Директор Буковинського клінічного онкологічного центру Ігор Малишевський – у чернівецькій команді політичного об’єднання «За майбутнє»!

– Я кандидат медичних наук, Директор Буковинського клінічного онкологічного центру.

Вважаю, що сьогодні розвиток медустанов – прерогатива місцевої влади.

Згідно з медичною реформою Національна служба здоров’я України гарантує закладам лише плату за надання ними медичних послуг, а вже розвиток лікувальної установи, закупівлю обладнання тощо вона делегує органам місцевого самоврядування. Тому хочемо цього чи ні, від влади на місцях буде залежати розвиток і добробут лікувальних установ. Отриманих від НСЗУ фінансів на все просто не стане. Це й не дивно, зважаючи, що розрахунок вартості медичних послуг проводили не від їх реальної собівартості, а орієнтуючись на наявні у державній казні кошти. Відтак медичні послуги фінансово покриті не цілком, з чим уже зіштовхнулися всі заклади другого-третього рівнів. Навіть у тих, де порівняно з попередніми роками обсяг фінансових надходжень частково виріс, питання як втриматися на плаву все одно актуальне. Без уваги органів місцевого самоврядування його не вирішити, медичні установи не зможуть розвиватися й утримуватися на належному рівні. Така ситуація склалася і через те, що дотепер медицині в області не приділяли належної уваги.

Матеріально-технічна база більшості установ застаріла, водночас перейшовши на нову модель фінансування від НСЗУ, вони мають відповідати її вимогам. Якщо цього не робити, не зміцнювати їх базу шляхом фінансових вливань, то нішу займе краще забезпечена аналогічного профілю медична установа з іншого міста чи області, де місцева влада приділяє медицині більше уваги. Пацієнти, а за ними державні кошти від НСЗУ потягнуться туди, а знехтуваний своїми органами місцевого самоврядування медичний заклад животітиме чи й взагалі закриється.

На моє переконання, в області має бути концепція розвитку всіх лікувальних установ із чітко прописаними заходами з їх підтримки, диференціацією фінансових вливань залежно від можливостей і перспектив закладів. Для цього потрібна лише політична воля і знання, що та як потрібно робити, які є у команди «За майбутнє». Саме тому я вирішив до неї приєднатися та спільно покращувати стан справ у медичній сфері краю.

1