У зверненні із засудженням розгону протестної акції у Києві 3 березня було більше політичних гасел, розхитуваня ситуації, ніж конкретики, - джерело (ОНОВЛЕНО)

У зверненні із засудженням розгону протестної акції у Києві 3 березня було більше політичних гасел, розхитуваня ситуації, ніж конкретики, - джерело (ОНОВЛЕНО)

13.03.2018, 18:42

На позачерговій сесії міської ради, депутати не підтримали проект рішення "Про звернення Чернівецької міської ради 7 скликання до Верховної Ради України щодо антиконституційних подій, які відбулися у Києві 3 березня 2018 року".

Не вистачило голосів.

У зверненні йшлося, що: «громада Чернівців висловлює щире обурення антиконституційними подіями, що відбулися 3 березня 2018 року під стінами Верховної Ради України. Страшне побиття беззахисних ветеранів російсько-української війни, громадян України, жінок, молоді, мирних мітингуючих, абсолютно неприпустиме в демократичній державі, керівництво якої декларує на весь світ успішне проведення реформ та покращення життя в Україні»

В той же час у проекті рішення були викладені наступні вимоги:

"В порядку імпічменту достроково припинити повноваження президента Петра Порошенка, як гаранта Конституції, який систематично не виконує свого прямого обов’язку щодо захисту конституційних прав громадян".

"Звільнити Генерального прокурора Юрія Луценка, як співучасника корупційної системи на державному рівні".

"Звільнити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, як особу, яка використовує силові структури для повалення демократії в Україні".

Голова  фракції «Свобода» у міській раді  Андрій Ілюк, який виніс на розгляд це питання, пояснив журналістам Інформаційного агентства АСС, що саме активісти вимагали від міських обранців відреагувати на дії правоохоронців у Києві. І те, що це рішення не підтримали, вважає депутат, це персональна відповідальність кожного, хто не голосував «за».

«Тепер всі чернівчани побачили, що ні міський голова, ні провладні депутати не засуджують застосування сили проти громади. Значить вони розділяють тепер відповідальність з владою за те, що коїлося в столиці» - додав Андрій Ілюк.

Натомість голова фракції БПП «Солідарність» у Чернівецькій міській раді, Василь Максимюк те, що він не підтримав це звернення прокоментував журналістам ІА АСС так:

«Я вважаю, що кожен громадянин засуджує дії правоохоронців , коли вони направлені проти мирних людей. Я також погоджуюся з твердженням активістів, які виступали на сесії вчора, що ми маємо вимагати покарати винних. Але у цьому зверненні я не побачив, що головна мета саме така. Там більше політичних гасел та риторики, ніж конкретних дій. Ми ж маємо дбати про безпеку в державі, а не розхитувати ситуацію»  - пояснив депутат.  

У Чернівцях депутат міськради від фракції "БПП Солідарність" Василь Максимюк розкритикував проект рішення "Про звернення Чернівецької міської ради 7 скликання до Верховної Ради України щодо антиконституційних подій, які відбулися у Києві 3 березня 2018 року", який виносився на розгляд позачергової сесії 12 березня і не був ухвалений. Про це Максимюк написав на власній сторінці у Facebook, пише molbuk.ua

Він зазначив, що остання позачергова сесія міськради його дуже обурила.

"Колись, коли треба було провести сесію міської ради із засудженням побиття студентів на Майдані в Києві, мене серед ночі знайшла колега Наталя Козлова і ми, тодішні депутати, двоє суток обмірковували рішення, виважували кожне слово, аж поки прийняли його в остаточному варіанті. А тепер хотять відразу, одним змахом руки і всіх! Це небезпечно", - зазначив він.

Він заявив, що проект звернення до Верховної Ради, який "підсунули депутатам""вражає дешевим популізмом, елементарним незнанням Конституції, відсутністю найменшої обізнаності про компетенцію керівних органів".

"Де в Конституції, наприклад, написано про те, що Верховна Рада може "в порядку імпічменту припинити повноваження Президента"?! Це ж просто маячня", - зауважив депутат.

"Хіба ніхто з авторів цього звернення не задумувався над тим, скільки ще Україною гуляють "рубанів"? Невже не всі ще зрозуміли з яким підступним ворогом ми маємо справу і як глибоко він вдерся в нашу державу? Гіпотетично припустимо – Президент дослухався до чернівецьких "державників" і пішов. Його функції за Конституцією виконує Голова Верховної Ради. Дежа вю. Таке вже було – ми втратили тоді Крим та частину Донбасу, а найголовніше – тисячі життів справжніх, а не "сесійних"патріотів", - написав Максимюк.

"В проекті звернення було написано "Громада м. Чернівців висловлює щире обурення" і так далі. А у громади хтось питав? Чому купка політиканів місцевого штибу узурпує право говорити від імені всієї громади? Хто уповноважував? Ось чому я завжди буду голосувати проти популізму. Бо він гірший за пряму агресію", - додав політик.

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук заявив, що вимога відставки президента й керівників правоохоронних органів України не є повноваженнями Чернівецької міськради.

Про це посадовець повідомив кореспонденту molbuk.ua, відповідаючи на запитання, чому він не підтримав питання "Про звернення Чернівецької міської ради 7 скликання до Верховної Ради України щодо антиконституційних подій, які відбулися у Києві 3 березня 2018 року", яке розглядалося сьогодні на позачерговій сесії міськради.

Водночас Каспрук дав оцінку сутичкам під Верховною Радою, які виникли 3 березня між активістами й правоохоронцями.

"Я переконаний, що має бути неупереджене, об’єктивне і з публічним звітом розслідування всіх обставин того, що там відбувалося. На це звернули увагу й міжнародні організації, і Уповноважений з прав людини, адже постраждали й журналісти, які виконували там свої професійні обов’язки. Неприпустимо застосовувати насильство проти мирних громадян", - сказав міський голова.

"У той же час не є припустимою наявність зброї під стінами Верховної Ради чи в будь-якому місці, де перебуває велика кількість людей. Тому що це може призвести до трагедії. І на жаль, наша історія показує, що такі інциденти вже були, коли кинута граната позбавила життя чотирьох нацгвардійців та поранила багатьох інших, які також захищали нашу країну від агресії збоку Росії", - додав міський голова.

Результати голосування:  Підтримав це звернення за основу та в цілому - Андрій Ілюк (Свобода), Ростислав Білик, Володимир Бешлей, Тетяна Бешлей (Рідне місто), Андрій Брязкало (Самопоміч), Юрій Бурега, Роман Гаїна (Батьківщина), Віталій Гавриш (Самопоміч), Іван Гончарюк (Народний контроль), Валерій Казимірович (Батьківщина), Богдан Ковалюк (Самопоміч), Ярослав Петришин (Народний контроль), Василь Продан (Рідне місто), Любов Сорохан (Батьківщина), Юрій Ткачук (Рідне місто), Юлія Цуркан (Свобода) та Михайло Яринич (Народний контроль), інформує Молбук. Міський голова - утримався. 

Водночас міський голова Олексій Каспрук утримався під час голосування за внесення цього звернення в порядок денний та під час голосування за це рішення за основу та в цілому.

Нагадаємо, депутат фракції "Рідне місто" Валерій Чинуш, який голосував за включення цього питання в порядок денний, є помічником на громадських засадах народного депутата від БПП Віктора Короля. Як відомо, у травні 2015 року останній, згідно з Указом Президента України Петра Порошенка, був призначений радником Президента України.

Секретар Чернівецької міськради, представник фракції "Рідне місто"Василь Продан, який підтримав вищевказані рішення, є чоловіком заступника керівника фракції "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді Оксани Продан.

Джерело: http://acc.cv.ua/ та https://molbuk.ua/

1