У Заставні вшанували пам’ять трагічно загиблого земляка – всесвітньо відомого художника  Миколи Івасюка

У Заставні вшанували пам’ять трагічно загиблого земляка – всесвітньо відомого художника Миколи Івасюка

25.01.2013, 21:04

Учора, в річницю трагічної загибелі всесвітньо відомого художника, уродженця Заставни Миколи Івасюка, була вручена премія ім. Миколи Івасюка, запроваджена цього року з ініціативи Заставнівського районного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка та за підтримки районної парторганізації ВО «Батьківщина».

Премію започаткували активісти району і вперше встановили її розмір - 200 грн., це премія з особистих коштів «просвітян» і «батьківщинівців».

Премію було вирішено присудити художникові і майстру з різьби по дереву із с.Звенячин Заставнівського району  Йосипу Владиславовичу Ференцу - посмертно. Премію отримала його дружина Варвара Іванівна, - повідомили www.buknews.com.ua у  Прес-службі обласної організації партії ВО «Батьківщина».

В урочистостях з нагоди цієї події взяли участь ініціатори – голова районної «Просвіти» і член бюро райпарторганізації «Батьківщини» Світлана Масловська, екс-голова «Просвіти» і заступник голови райпарторганізації «Батьківщини» Раїса Ільчук, активісти громадських організації і цієї політичної партії, працівники районних Будинку культури, бібліотеки, гості з Чернівців.

Організатори влаштували вечір-спогад про славетного земляка, з щирими виступами, музичними номерами, була навіть сценка про арешт Миколи Івасюка у 1937-му, після якого художника розстріляли.

Микола Івасюк народився у Заставні, навчався у Чернівецькій вищій реальній школі, Віденській і Мюнхенській Академіях Мистецтв (1884—1896). Працював у Чернівцях, Відні, Львові, Ростові-на-Дону, від 1926 року – в Києві. Художника розстріляла радянська влада під Києвом.
Протягом життя Івасюк створив понад 500 художніх шедеврів. Доля більшості картин досі невідома. Під час війн і розпаду імперій роботи Івасюка вивезли за кордон. Частина з них знаходиться у приватних колекціях і музеях Польщі, Німеччини, Австрії, Румунії, Канади. В Україні є не більше 15 картин Івасюка.

Учнем Івасюка був відомий художник Євзебій Ліпецький, який змушений був емігрувати і жив, творив і помер за кордоном. Його твори є в Чернівецькому обласному Художньому музеї.

1