У Вижниці кандидат-мажоритарник Георгій Філіпчук фінансував захід за парійні гроші

У Вижниці кандидат-мажоритарник Георгій Філіпчук фінансував захід за парійні гроші

02.10.2014, 18:31

Під час спостереження 30 вересня у місті Вижниця (202 виборчий округ) спостерігач ОПОРИ зафіксував на рекламних тумбах агітаційні оголошення, в яких вижничан запрошували на зустріч з вже зареєстрованим кандидатом в народні депутати Георгієм Філіпчуком http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=9260 в цьому окрузі та поетом Дмитром Павличком. Як виявилось, Дмитро Павличко на зустріч у Вижницькому районному будинку народної культури та творчості не приїхав. Оголошення, яких в центрі міста було чимало, не містили жодних вихідних даних, як того вимагає виборче законодавства.

 Нагадаємо, що згідно ч. 7 ст. 69 закону «Про вибори народних депутатів України» (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1390115633417830):

Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

 Таким чином, навіть якщо матеріали передвиборчої агітації виготовляються на власному обладнані, то цей факт має бути вказаний.

 Спостерігач ОПОРИ звернувся за коментарем до керівництва Вижницького районного будинку народної культури та творчості, де відбувалася зустріч кандидата з виборцями. Директор Вижницького будинку культури Михайло Ковалюк підтвердив факт зустрічі Георгія Філіпчука з виборцями 29 вересня та повідомив, що Дмитра Павличка на зустрічі не було. Також спостерігачу ОПОРИ було надано можливість ознайомитись із договором, який став підставою для проведення зустрічі з виборцями. Як виявилось, замовником, а відповідно й тим, хто здійснюватиме оплату, був не кандидат мажоритарник, а Вижницька районна партійна організація ВО Батьківщина.

 Відповідно до ч. 9 ст. 68 ЗУ «Про вибори НДУ»:

Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

Крім того, згідно ч. 2 ст. 45 ЗУ «Про вибори НДУ»:

Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для фінансування своєї передвиборної агітації зобов'язані утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом.

У ч. 6 ст. 68 ЗУ «Про вибори НДУ» зазначено:

Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

 З аналізу цих норм слідує, що політична партія, суб’єкт виборчого процесу, створює власний виборчий фонд, а кандидат-мажоритарник, котрий висунутий цієї партією - власний. Виборчий фонд партії використовується для агітації за партію та кандидатів у партійному списку, а виборчий фонд мажоритарника - для агітації за мажоритарника. Отже, стороною у вищезгаданому договорі оренди повинен бути саме кандидат-мажоритарник, а оплата здійснюватися з його виборчого фонду. Такі дії з боку Георгія Філіпчука мають ознаки порушення норм щодо порядку фінансування виборчої кампанії, і за що передбачена адміністративна відповідальність (212-15 КУпАП - http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/80731-10/print1390115633417830).

1


КОМЕНТАРІ (2)

Ця сволота знову лізе до влади! Ганьба!

avatar

Революціонер

02 жовтня 2014 21:15

У Вижниці  оренду залу оплатив  Філіпчук своїми коштами

avatar

НЕ пишіть брехню

03 жовтня 2014 13:30