У Всесвітній день поезії в Новодністровську ініціювали поетичну вітальню

У Всесвітній день поезії в Новодністровську ініціювали поетичну вітальню

04.04.2017, 20:34

Усеохоплюючим поетичним простором

Поетичну вітальню у Всесвітній день поезії зініціювала директор Новодністровського історичного музею Галина Разгонюк і відкрила та провела цю задушевну зустріч разом із завідуючою міською бібліотекою Галиною Щасливою, а ми стали гостями дуже хвилюючого й до щему в серці щирого родинного вечора в рідному місті.

Чи то рідні стіни направду гріють єство, чи саме тут, як кажуть зазвичай, на периферії, по-особливому відчувається, розуміється, шанується людина як особистість, але із перших хвилин досить камерної вечірки усі запрошені небайдужі до Слова жінки – мимоволі якось так вийшло, бо ж і поезія, вона жіночого роду – забриніли найпотаємнішими струнами і радо вдихнули свіжу весняну принаду віршованої лірики.

Скільки ж промовистої тиші вражало навколо упродовж цих годин відради й замилування всеохоплюючим поетичним простором! І то зрозуміло, бо вкотре у пісні «Місто моєї юності» ми як ніколи близько відчули автора її слів – нашого любого й дорогого порадника й друга, журналіста, письменника, поета, драматурга, публіциста, новеліста, літописця історії будівництва Дністровських ГЕС і ГАЕС, члена НСЖУ і НСПУ, великого майстра слова Івана Семеновича Нагірняка, чий 68-ий день народження 25 березня, на превеликий жаль, стрінемо без нього… Здавалось, сльози завмирали на очах і в серці його милої подруги по життю – Євгенії Семенівни, котрій найважче давався перегляд пам’ятного слайд-шоу, з якого раз по раз до всіх усміхався наш добрий і мудрий вусань, наш Іван… Тому й по-особливому сприймалися улюблені вірші Івана Семеновича, котрі так майстерно декламувала Лариса Стародуб.

І вже далі ведучі майстерно виплітали тонке мереживо душі, вражаюче легко зігріваючи його щирим теплом наші серця. Вірші легкокрило й невимушено витали серед вишиваного розмаїття рушників, зібраних господинею в мистецькій залі, мимоволі звільняючи недоторканність нашого внутрішнього світу од буденності й друговартісного або і геть непотрібного. Із великими задоволенням привітали усі присутні із творчим дебютом на обласному рівні нашу землячку, поетесу Галину Мельник, котра поділилася своїми ще свіжими враженнями і залюбки почитала народжені нещодавно вірші. Я ж радо переповіла все пережите разом із творчою подругою у Чернівцях, прочитавши і вручивши свою поетичну присвяту в ексклюзивній листівці, виготовленій колегами з ТРК «На своїй хвилі». А ще – з приємністю продовжила цю віршовану естафету. Надзвичайно яскраво доповнила наші поетичні монологи Галина Олександрівна, підготувавши оригінальне віддзеркалення нас самих уривками з наших же поезій.

І вже в унісон із заримованим березневим вечором ділилося з усіма своїми творчими скарбами залюблене у вірші жіноцтво. Антоніна Демчук збентежила, здавалось, кожнісіньку клітиночку материнськими переживаннями і втіхою, Тетяна Кондратюк надзвичайно вразила щирими й захоплюючими зізнаннями своєї молодості, Галина Щаслива зворушила неймовірною історією лісового красеня-дуба, а Надія Татаринова довірила щемні розповіді про любих діток.

Несподіваним сюрпризом для усіх присутніх став дарунок від зовсім юної гості – першокласниці Даші Присакар, котра прочитала Шевченкове «Тече вода з-під явора». Натомість дівчинка радо прийняла від Галини Мельник дитячу збірочку на згадку.

Білосніжною посмішкою горнулися квіти, подаровані начальником відділу культури Альоною Присакар, а тим часом за вікном щедро ласкавився весняний вечір, своїми лагідними долонями зворушуючи й водночас даруючи втішний спокій душі.

А ми вкотре збирали щедротний букет душевної вдячності нашій дорогій і шанованій Галині Олександрівні Разгонюк, котра не просто обіймає посаду директора міського історичного музею і очолює жіночий клуб «Гармонія», а на відстані щирого, і люблячого серця гуртує навколо себе людей і зцілює їх від буденності, знайомлячи городян з відомими, талановитими й працьовитими  земляками й натхненно зберігаючи для нащадків скарби історії міста енергетиків.

Інна ГОНЧАР

Фото Ліни Лисенко

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

1