У Волоці встановили пам’ятний хрест жертвам сталінських репресій

У Волоці встановили пам’ятний хрест жертвам сталінських репресій

10.08.2016, 12:47

Хтось колись казав, що ми ніколи не повинні забувати подвиги наших предків. І, гадаю, автор цих слів мав цілковиту рацію, адже про жертовність і героїзм попередніх поколінь ми мусимо пам’ятати завжди, особливо, коли мова йде про людей, які залишились спочивати назавжди на чужині.

Із цим повністю згідні і у Волоці, де був встановлений пам’ятний хрест жертвам сталінських репресій, який освятили у вівторок, 9 серпня, у день Святого Великомученика Пантелеймона. Собор священників на чолі з мітрофорним протоієреєм, благочинним Глибоцького району Іоаном Гордою здійснив поминальну службу у пам’ять про тих волоківчан, яких комуністичний режим на початку сорокових років відправив у заслання, звідки вони так і не повернулись до своїх домівок, до своїх родин.

– Для нашого села, – зазначив отець Іоан Горда, – сьогодні подвійне свято. Ми згадуємо Великомученика Пантелеймона і водночас наших односельців, яких силою забрали, завантажили у вагони і відправили на чужину, де на них чекала смерть. Нехай пам’ять про них живе вічно. Запалена свічка, молитва на наших устах нагадуватиме, що вони були, є і будуть поміж нас.

Благочинний Глибоцького району також наголосив, що на нововстановленому хресті були закарбовані ще не всі імена депортованих із Волоки і цей трагічний список поповниться із появою нових даних. Він також щиро подякував усім добродіям, які долучились до встановлення меморіального знаку, який відтепер буде місцем молитви і спогадів про жертв сталінських репресій.

У цей особливий день радість із волоцькими прихожанами розділили і численні гості. З теплими словами до присутніх звернулись голова Глибоцької райдержадміністрації Георгій Придій, голова райради Петро Панчук, Генеральний Консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован, отець Василь Пауленку, секретар Волоцької об’єднаної територіальної громади Марін Божеску, голова товариства «Голгофа» Ілля Попеску, який, до слова, відчув на собі всі жахіття депортації.

У свою чергу відповідальний секретар Міжрегіонального об’єднання «Румунська спільнота України» Ауріка Божеску вручила подяки тим, хто брав активну участь у спорудженні цієї святої місцини.

Були присутніми і гості з дружньої Румунії: отець Міхай та колишній мер міста Радівці Міхай Фрунзе, які з радістю відгукнулись на запрошення волоківчан і підтримали їх у таку важливу хвилину не тільки для нашого району, а й для всієї Буковини.

Георгій СЕМЕНЮК.

Фото Міхая Шапки.

1