У Відні відкрилася виставка всесвітньо відомого архітектора з Чернівців Фрідріха Кізлера

У Відні відкрилася виставка всесвітньо відомого архітектора з Чернівців Фрідріха Кізлера

22.06.2016, 00:21

Днями у Віденському музеї дизайну МАК відбулося урочисте відкриття однієї з найбільш грандіозних міжнародних виставок творчого доробку талановитого чернівчанина - архітектора, художника, дизайнера і візіонера Фрідріха Кізлера.

Вперше після паризької виставки у Центрі Помпіду, влітку 2016 року у музейних залах Відня представлено понад 500 архівних експонатів, які зберігаються у фондах Нью-Йоркської та Віденської фундації ім.Фредеріка та Ліліан Кізлер.

Більшість моделей виготовлена власноруч Фрідріхом Кізлером.

Кульмінацією виставкової експозиції, звісно стала авангардна модель безмежного театрального пересувного простору в повному об'ємі.

- На запрошення керівництва Фундації ім.Ф.Кізлера в урочистих заходах з відкриття виставки я брала участь від імені рідного КНУБА, - повідомила деякі подробиці виставки Світлана Біленкова. -  Будучи корінною чернівчанкою була щиро вражена тим величезним культурним потенціалом, яким володіють рідні Чернівці. Ми не завжди уявляємо собі, якими були і є у зовнішньому світі ті далекі і близькі для нас Чернівці. Вони і нині користуються незмінним аншлагом!

ДОВІДКОВО:

Фрідріх Кізлер народився у Чернівцях 22 вересня 1890 року. З 1890 по 1908 рр. проживав у буд. № 5 по вул.  М. Заньковецької. Його творчий світогляд формувався у театральному середовищі нашого міста. Після закінчення школи продовжував навчання у Відні, працював разом із вихідцями архітектурно-мистецької школи знаменитого професора, головного архітектора Відня Отто Вагнера. Після Першої світової війни емігрував у Сполучені Штати Америки, де упродовж всього життя працював як архітектор, винахідник, театральний візіоніст, інженер театральних конструкцій, дизайнер меблів, оформлювач мистецьких галерей, виставок, салонів, тощо.

Фрідріх Кізлер – унікальна мультимедійна особистість, винаходи якого випереджають час. Вершина його архітектурної майстерності – храм-музей старовинних манускриптів у Єрусалимі.

1