У Верховній Раді України акредитовано 4000 медійників, що є найбільшою кількістю серед парламентів Європи, - нардеп Григорій Тіміш

У Верховній Раді України акредитовано 4000 медійників, що є найбільшою кількістю серед парламентів Європи, - нардеп Григорій Тіміш

27.09.2017, 18:46

Думка з приводу

Чи будуть журналісти входити у парламент, дотримуючись дрес-коду та іншіх правил

У стінах Верховної Ради України, начебто, готується до прийняття постанова щодо деяких обмежень роботи журналістів і правил перебування їх у парламенті. Чи не є це черговим утиском свободи слова, законних прав працівників ЗМІ на отримання необхідної інформації? Тож, я і поцікавився думкою народного депутата Григорія Тіміша з передбачуваного документа. Ось як відповів на моє звернення Григорій Іванович:

— Вважаю, що ця дискусія виникла не на порожньому місці. Адже сам не раз був свідком, м’яко кажучи, неналежної поведінки представників мас-медіа у буфеті ВРУ. Але це вже питання щодо рівня їх вихованості. Впевнений, що в парламентах країн центральної та західної Європи не побачиш журналіста, який фотографує те, як і що їсть депутат.

В усіх парламентах зрілої демократії існують правила дрес-коду. Вони напрацьовані чи прес-службою, чи спільнотою журналістською, але люди туди не ходять роззуті, роздягнені, у пірваному одязі. Якщо, наприклад, ви відкриєте сайт сенату США, то там є цілий розділ, в якому мають ходити фотографи. До речі, у ВР України акредитовано 4000 медійників, що є найбільшою кількістю серед парламентів Європи.

В українському ж парламенті дуже часто можна побачити зовсім інші речі: операторів у шортах та сандалях на босу ногу, панянок у відвертому вбранні. Короткі шорти, спідниці, високі підбори, які ледь тримають своїх власниць на ногах - все це реальні історії з наших кулуарів.

Я проти встановлення будь-яких перешкод роботі працівникам ЗМІ у Верховній Раді. Адже саме журналісти контролюють роботу ВРУ. І цей контроль дуже потрібний нашій державі. Разом з тим вважаю, що елементарних правил поведінки мають дотримуватися всі: і депутати, їх помічники та журналісти. Проте, я впевнений,  що формувати правила поведінки та вимоги до зовнішнього вигляду має сама журналістська спільнота, бо це саме суспільна, а не чиновницька справа.

Думку нардепа записав Василь Гейніш.

1