У тюрмі в центрі Чернівців мали утримувати 42 довічних в'язня, - нардеп Бурбак (+ВІДЕО)

У тюрмі в центрі Чернівців мали утримувати 42 довічних в'язня, - нардеп Бурбак (+ВІДЕО)

14.10.2015, 12:54

Питання з тюрмою в Чернівцях остаточно вирішене, її заберуть з центра міста. Про це на прес-конференції сказав народний депутат Максим Бурбак.

- Тюрма зачинена, треба буде будувати нову, - сказав він. - Буде проведений відкритий аукціон. Інвестор, який візьметься будувати нову тюрму, за погодженням з міською радою буде думати, що робити. Земля належить міській раді, тому усі питання треба буде з нею погоджувати. Але це тривалий процес.

До речі, на початку 2000-х років землю для цього вже виділяли, але про це всі чомусь забули, але ніхто нічого не збудував.  

Також, за його словами, у зв’язку з гуманізацією покарань стає в’язнів усе менше, влітку установа була заповнене лише на 40%.

Не варто забувати також те, що після початку бойових дій кількість в'язнів, які мали відбувати у цій тюрмі довічне увязнення мала з одно засудженого зрости до 42-х. 

- І не треба забувати, що тюрма розташована у центрі міста — поруч школа, святкова ялинка взимку. Може комусь це не боліло. А нам з Федоруком це боліло і ми написали до міністра юстиції Петренка листа з проханням перенести тюрму з центра міста.

molbuk.ua

 

ДОВІДКОВО:
В’язницю із центру Чернівців заберуть, але нескоро, - мер Каспрук

Під час відвідин Чернівців на День міста прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про остаточне рішення забрати слідчий ізолятор із Соборної площі.

Однак станеться це нескоро.

– Будівля перебуває у власності держави, – пояснив у коментарі molbuk.ua міський голова Олексій Каспрук. – Ми запропонували під установу земельну ділянку в іншому місці для будівництва нового приміщення. Йдеться не про в’язницю — ми проти того, щоб у місті була установа відбування покарань. Йдеться про слідчий ізолятор, який мусить у місті бути. 

Наразі перенести установу немає куди. Треба спочатку провести конкурс з пошуку інвестора, який збудує на виділеній ділянці відповідне приміщення, куди й переїде СІЗО. А на це потрібен час і чималі гроші, отож поки що все залишається по-старому.
– Сама ж будівля в’язниці є пам’яткою архітектури, – каже мер. – Її почали будувати в 1812 році, коли Наполеон воював у Росії. Вона є важливим елементом архітектурного середовища міста. Тому треба дуже обережно ставитися до її реконструкції та модернізації під щось. 

О. Каспрук сподівається, що держава передасть приміщення громаді Чернівців, яка й вирішить його подальшу долю. 
В’язницю в Чернівцях збудували на початку ХІХ століття – тоді це була околиця міста. З того часу багато що змінилося і в’язниця опинилася в центрі. Тривалий час тут був лише слідчий ізолятор, але нещодавно його реорганізували в повноцінну установу з відбування покарань.

Одним з аргументів закриття установи є її сусідство з навчальним закладом – у них спільний мур з гімназією.

Про це повідомляє molbuk.ua

1